Downloadverbod weer een stap dichterbij

De advocaat-generaal van het Europese Hof vindt dat de overheid iets moet doen aan illegaal downloaden.

Het lijkt erop dat het downloadverbod weer een stap dichterbij is. De advocaat-generaal van het Europees Hof laat weten dat het toestaan van downloaden uit illegale bron door Nederland niet te rechtvaardigen is. Het zou volgens hem zelfs in strijd zijn met de wet, en dat kan gevolgen hebben voor de Nederlandse wetgeving.

Tot nu toe heeft altijd gegolden dat het downloaden uit illegale bron neerkomt op hetzelfde als het kopiëren van een cd of dvd. Daarom kunnen films, muziek en boeken via illegale bronnen als Usenet legaal verkregen worden. De advocaat-generaal vindt echter dat Nederland hiermee downloaden in de hand werkt.

Om die reden zou een downloadverbod dan ook ingevoerd moeten worden. Als dat niet gebeurt, moet een adequate compensatie voor inkomstenderving van rechthebbenden ingevoerd worden. De thuiskopieheffing, die nu als compensatie dient, is dat niet voldoende volgens de advocaat-generaal.

Volgens de Nederlandse overheid is het zo dat het verbieden van downloaden uit illegale bron negatieve gevolgen voor de privacy heeft. Downloaders kunnen dan vervolgd worden, en daar is in het verleden veel protest tegen geweest. Situaties zoals in de Verenigde Staten, waar individuele downloaders tot miljoenenboetes veroordeeld worden, moeten dan ook voorkomen worden. De advocaat-generaal vindt deze argumenten echter niet voldoende en vindt dat dit niets verandert aan het feit dat het toestaan van illegaal downloaden niet door de beugel kan.

Of er nu dan echt een downloadverbod gaat komen, is nog even afwachten. De overheid heeft al meerdere keren geprobeerd dit in te voeren, maar door burgerprotesten is dat er nooit gekomen. Eind 2012 liet de PvdA echter weten het niet uit te willen sluiten, om vervolgens van mening te veranderen. De kans dat dit nog eens zal gebeuren is uiteraard aanwezig. Het TTIP zou daar ook aan kunnen bijdragen.



NieuwsFilm

meest populair