Blu-Ray Review: Apartment 1303 3D (Limited Edition)

Horrorpulp dat zich weet te verkopen via het affiche en een uitgedoste Blu-Ray hoes.


Regie: Michele Taverna | Cast: Mischa Barton (Lara Slate), Rebecca De Mornay (Maddie Slate), Julianne Michelle (Janet Slate), Corey Sevier (Mark Taylor), John Diehl (Detective), e.a. | Speelduur: 85 minuten | Bioscooprelease: geen | Geen FilmTotaal recensie

De afgelopen jaren verschenen er al genoeg Noord-Amerikaanse remakes van bekende Oosterse, vaak Japanse horrorfilms. De bekendste zijn waarschijnlijk The Grudge (2004), gebaseerd op Takashi Shimizu's Ju-on (2002), en The Ring (2002), gebaseerd op Hideo Nakata's Ringu (1998). Beide waren in die periode uiterst succesvol aan de wereldwijde bioscoopkassa. In 2012 werd getracht om het niet zo enorm goed ontvangen The Apartment 1303 (2007) van Ataru Oikawa om te zetten naar een westerse variant. Ondanks dat de gelijknamige (3D) horrorfilm uiterst mager werd ontvangen, wist het - als we even uit mogen gaan van de cijfers op Wikipedia - alsnog bijna $20 miljoen op te halen aan de wereldwijde (3D) bioscoopkassa. Onlangs bracht de kleinere distributeur Excesso Apartment 1303 3D met de redelijk bekende namen Mischa Barton en Rebecca De Mornay uit via een opvallende Blu-Ray-uitgave.

Synopsis & trailer
In Apartment 1303 3D krijgt Janet een ruzie met haar moeder en gaat ze op zoek naar een eigen woning. Ze vindt een appartement op de dertiende verdieping in de binnenstad van Detroit. Een ruim appartement, waar een hagelwit gordijn vanaf het balkon naar binnen waait. De ideale woning voor Janet. Haar nieuwe buurmeisje, de negenjarige Emily, vertelt haar dat de vorige bewoonster onder mysterieuze omstandigheden zelfmoord pleegde. 's Nachts krijgt Janet het gevoel dat ze niet alleen in het appartement is. Ze voelt een aanwezigheid. Iets dat kwaad in de zin heeft. Aanvankelijk denkt ze dat ze het zichzelf inbeeldt. Maar wanneer tijdens een huiveringwekkende nacht deze bovennatuurlijke aanwezigheid bezit probeert te nemen van haar lichaam, en Janet zo tot zelfmoord te drijven, begint de nachtmerrie pas echt.

Waardering & Box Office
Op Rotten Tomatoes is Apartment 1303 3D niet beoordeeld, maar krijgt van de RT-bezoekers slechts 11%. De IMDb noteert een eveneens bedenkelijke 2,7 bij ruim tweeduizend stemmen. De bezoekers van FilmTotaal beoordelen de horrorfilm met een weinig hoopvolle 1,0 bij overigens slechts één stem (Stem zelf). In Nederland heeft de film niet gedraaid en daarom is er geen recensie geplaatst op FilmTotaal.nl.
Het productiebudget van Apartment 1303 3D bedroeg zo'n $5 miljoen. Er is weinig bekend over de opbrengsten, maar het zou volgens Wikipedia wereldwijd alsnog $19,2 miljoen hebben opgehaald.


Blu-Ray: Apartment 1303 3D | Retail release: 3 januari 2014 | Beeld: 1080p HD 16 x 9 (2.35 : 1) | Geluid: Engels 5.1 DTS-HD | Ondertitels: o.a. Nederlands | Aantal Discs 1 x Blu-Ray, 1 x Dvd | Ook verkrijgbaar op: 2 disc Dvd | EAN: 8718546521386 | Met dank aan: Excesso | Extra's: Dvd van de originele Japanse versie Apartment 1303 (2007)

De twee disc "Limited Edition" Blu-Ray + Dvd uitgave van Apartment 1303 3D wordt aangeleverd in een standaard Blu-Ray keepcase met daaromheen een vergelijkbare en mager uitgevoerde Lenticular 3D hologram sleeve. Opvallend aan deze sleeve is dat het van plastic is, waardoor het 3D-effect in de gehele hoes zit verwerkt! Dit ziet er best netjes uit, al voelt het ten opzichte van de gemiddelde kartonnen sleeve toch iets slap. De cover is duidelijk een kopie van de enige filmposter.
Het beeld van de 2D-versie ziet er verrassend scherp uit, met een lichte laag grain. Soms oogt het helaas niet helemaal filmisch en heeft het zelfs wat weg van een betere soapserie. Ondanks dat het een horrorfilm is, zijn de te verwachten enge scenes ver te zoeken. Mede hierdoor blijft de DTS-HD track wat op de achtergrond hangen. Deze 3D-versie is vluchtig bekeken. De 3D-effecten zijn redelijk te noemen, maar weten zeker niet het niveau te behalen van de betere 3D-uitgaven.
Als extraatje heeft Excesso de Dvd van het Japanse gelijknamige origineel toegevoegd. De horrorfilm van regisseur Ataru Oikawa verscheen in 2007 en de hoofdrollen werden ingevuld voor Noriko Nakagoshi en Arata Furuta. Ook deze Apartment 1303 werd overigens niet met open armen ontvangen, aangezien het een 5,0 scoort op IMDb.

Conclusie: Opvallende Blu-Ray uitgave van een weinig opvallende 3D horror-remake.
Apartment 1303 3D is overduidelijk geen hoogvlieger, maar eerder één van de vele matige direct-to-het-dvd-schap-titels die jaarlijks verschijnen. Toch is het opvallend dat het wereldwijd alsnog bijna $20 miljoen wist te noteren. Dit heeft er waarschijnlijk alles mee te maken dat het alleen verscheen in de 3D-bioscoopzalen en ook zo vermarkt is in een land als Rusland.
Met de dubbel disc Blu-Ray + Dvd uitgave van Apartment 1303 3D is op zich niet veel mis. Het zit in een redelijke hoes en de 2D-versie heeft een scherp beeld, al wel een wat mager geluid. De 3D-effecten zijn zichtbaar, maar komen duidelijk niet van de bovenste plank. Het toevoegen van de extra schijf van het Japanse origineel is uiteraard een prima zet van Excesso.


Bekijk op deze pagina méér Blu-Ray Reviews van FilmTotaal

NieuwsFilm

meest populair