Blu-Ray Review: R.I.P.D.

De peperdure comic-verfilming die de Nederlandse bioscopen niet wist te bereiken.


Regie: Robert Schwentke | Cast: Jeff Bridges (Roy), Ryan Reynolds (Nick), Kevin Bacon (Hayes), Mary-Louise Parker (Proctor), Stephanie Szostak (Julia), e.a. | Speelduur: 96 minuten | Bioscooprelease: geen | FilmTotaal recensie: geen

Met een budget van een schamele $130 miljoen nam Flightplan en RED-regisseur Robert Schwentke de opdracht aan om de Dark Horse comic 'Rest In Peace Department' te verfilmen. Aangezien hij met RED flink wist te scoren, verbonden Ryan Reynolds en Oscarwinnaar Jeff Bridges hun naam aan de sci-fi actiefilm. Bridges wist waarschijnlijk bij voorbaat al dat hij met een dergelijke film geen gooi zou kunnen doen naar een zevende Oscarnominatie, maar dat het zowel door de critici als het publiek uiterst matig werd ontvangen was waarschijnlijk een andere uiterste. R.I.P.D. noteerde slechts $33 miljoen aan de Noord-Amerikaanse bioscoopkassa en dit was voor de Nederlandse distributeur een reden om de film niet te releasen in de bioscoop, waar het aanvankelijk voor oktober 2013 stond gepland. De 3D-flop vol VFX en soms nog best grappige scenes verscheen deze maand op Blu-Ray.

In R.I.P.D. is Sheriff en lolbroek Roy Pulsifer een oudgediende bij de Rest In Peace Department (R.I.P.D.). Hij krijgt Nick Walker als partner, een veelbelovend rechercheur die net is vermoord. Samen onthullen ze een sinister complot dat al het leven op aarde bedreigt en moeten ze in actie komen vóór onze planeet overspoeld wordt door criminele zielen die hun straf proberen te ontlopen.

Waardering & Box Office
Op Rotten Tomatoes is R.I.P.D. bijna volledig "Rotten" met 13%. De IMDb noteert een matige 5,6 bij ruim 50 duizend stemmen. De bezoekers van FilmTotaal beoordelen de comic-verfilming met een lagere 5,1 (Stem zelf). Aangezien de Nederlandse bioscooprelease werd gecanceld, verscheen er ook geen recensie op FilmTotaal.nl.
Een reactie van FT-bezoeker Longshot: ...Jeff Bridges had een serieuser karakter neer moeten zetten. Ryan Reynolds en Kevin Bacon deden wel normaal. Als al het acteerwerk op dezelfde lijn zat had deze film makkelijk een punt hoger kunnen scoren. De special effects waren ok en het verhaal ook. Maar ondanks de goede acteurs blijft het in de schaduw van MIB...
Het productiebudget van R.I.P.D. bedroeg zo'n $130 miljoen. In het eerste landelijke weekend in de States verdiende het slechts $12,7 miljoen en eindigde op een kansloze $33,6 miljoen. Wereldwijd kwam de teller uit op een niet veel betere $78,3 miljoen.


Blu-Ray R.I.P.D. | Retail release: 22 januari 2014 | Beeld: 1080p HD 16 x 9 (2.35 : 1) | Geluid: Engels 5.1 DTS-HD | Ondertitels: o.a. Nederlands, Engels, Frans | Aantal Discs 1 x Blu-Ray | Extra's: Alternate openings | Anatomy of a shootout | Deleted / Alternate scenes | Gag Reel | Nick's new avatars | Transferring R.I.P.D | Walking among us: Deados & avatars | EAN: 5050582938975 | Ook verkrijgbaar op: 1 disc Dvd, 2 disc 2D+3D Blu-Ray | Met dank aan: Universal Pictures

De single disc Blu-Ray van R.I.P.D. wordt aangeleverd in een standaard Blu-Ray keepcase met daaromheen een vergelijkbare sleeve. De vormgeving van de cover komt in grote lijnen overeen met een van de filmposters, waarop de politieauto nog de lucht in moet schieten. Ondanks de matige prestaties van R.I.P.D. is er weinig mis met het beeld en geluid van deze Blu-Ray uitgave. Er zit veel (CG) actie in de film en dit pakt fraai uit doordat de kleuren en de scherpte uiterst fraai op het scherm verschijnen. Ook de DTS-HD track laat ruimschoots surround effecten horen. Al met al een prima schijf in High Definition! Voor de 3D liefhebber is er ook een 2D+3D versie verkrijgbaar.

Extra's
Universal Pictures heeft een klein uur aan extra's aan de schijf toegevoegd. Heel veel stelt het geheel niet voor, maar wie nieuwsgierig is naar de twee alternatieve openingsscènes moet zeker even overschakelen naar de toevoegingen. Erg leuk. Naast wat verwijderde scenes en een gag reel focussen de reeks korte featurettes zich op de VFX, de orginele comic en de 'avatars'. Aardig is dat er in Anatomy of a Shootout wordt ingezoomd op de totstandkoming van de slotscène. Aardig, maar veel van hetzelfde.

Conclusie: Licht vermakelijke Box office-flop krijgt nette schijf.
R.I.P.D. had de potentie om uit te groeien tot een nieuwe Men in Black-reeks. Het lijkt er echter op dat het publiek daar niet op zit te wachten en dat Robert Schwentke de opdracht wat te creatief heeft ingevuld. De films zit over het algemeen redelijk in elkaar, maar op een of andere manier mist het de uitstraling van een blockbuster. Aan de andere kant ligt het misschien aan de keuze om een comic als 'Rest In Peace Department' te verfilmen. Mogelijk weten de die-hard comic lezers op FT te vertellen of de regisseur zich heeft weten te houden aan de strip. Schwentke zou voorlopig afstand nemen van de comic-verfilmingen en zich met Walt Disney richten op The Finest Hours.
Met de Blu-Ray van R.I.P.D. is weinig mis. Beeld en geluid zijn top en voor de fan staan er ook nog wat snelle extra's op. Veel stelt het niet voor, al zijn de alternatieve openingsscènes wel aardig om even aan te zetten.

Bekijk op deze pagina méér Blu-Ray Reviews van FilmTotaal

NieuwsFilm

meest populair