Blu-Ray Review: 2 Guns

Denzel Washington en Mark Wahlberg op auto-pilot in deze toch best vermakelijke dertien in een dozijn-actiekomedie.


Regie: Baltasar Kormákur | Cast: Denzel Washington (Bobby Trench), Mark Wahlberg (Michael Stigman), Paula Patton (Deb), Bill Paxton (Earl), James Marsden (Quince), Robert John Burke (Jessup), e.a. | Speelduur: 109 minuten | Bioscooprelease: 26 september 2013 | FilmTotaal recensie: 2 Guns

Ze verschijnen aan de lopende band; actiefilms die op het moment van kijken vermaken en daarna weer snel worden vergeten. Een goed voorbeeld is Baltasar Kormákurs Contraband (2012). Deze film met Mark Wahlberg is helemaal geen verkeerde actiefilm, maar memorabel is de prent allerminst. Van dezelfde regisseur verscheen verleden jaar - eigenlijk best rap na Contraband - de actiefilm 2 Guns, waarin Mark Wahlberg wederom te zien is. In de buddyfilm krijgt hij back-up van actiespecialist Denzel Washington en dat maakt het affiche gelijk een stuk aantrekkelijker. Een ander hoopvol ingrediënt is dat 2 Guns gebaseerd is op een graphic novel, wat vaak leidt tot wat extra creatieve invalshoeken.

Het eindresultaat werd overwegend positief ontvangen door critici en publiek en aan de wereldwijde box office wist 2 Guns uit de kosten te komen. Het scoorde bij een budget van dik $60 miljoen net boven de $130 miljoen. Al met al vergelijkbaar met de degelijke resultaten van Contraband en dat geeft gelijk aan dat 2 Guns niet heel veel meer of minder memorabel is dan zijn voorganger. Dit neemt niet weg dat je de kans krijgt om de film (nog eens) thuis te gaan kijken. Sony Pictures heeft 2 Guns namelijk op een degelijke Blu-Ray het schap in geschoten.

In 2 Guns moeten een narcoticabrigade agent en een specialist van de inlichtingendienst van de marine een onderzoek naar elkaars activiteiten instellen. Op het moment dat blijkt dat het onderzoek is opgezet door de maffia nemen ze het recht in eigen hand.

Waardering & Box Office
Op Rotten Tomatoes is 2 Guns net aan "Fresh" met 64%. De IMDb noteert een uitstekende 6,8 n.a.v. ruim 83 duizend stemmen. De bezoekers van FilmTotaal beoordelen de actiekomedie met een dezelfde 6,8 (Stem zelf). FT-recensent Michelle Iwema gaf 3,5 ster naar aanleiding van haar recensie.

Een reactie van FT-bezoeker Frietgezicht: Type film die ik over jaartje vergeten ben maar tijdens het kijken gewoon heerlijk vermaak is zonder irritaties en wel genoeg te lachen. Denzel en Wahlberg zijn apart in de film op dreef maar ook samen hebben ze een goede chemie. Vooral Paxton is sterk als badguy en heeft duidelijk veel plezier in zijn rol...

Het productiebudget van 2 Guns bedroeg zo'n $61 miljoen. In het eerste landelijke weekend in de States verdiende het een prima $27,1 miljoen en eindigde op een redelijke $75,6 miljoen. Wereldwijd kwam de teller uit op een keurige $131,9 miljoen. De opbrengst in de Nederland kwam tot een prima $2,2 miljoen.


Blu-Ray 2 Guns | Aantal Discs 1 x Blu-Ray | Retail release: 12 februari 2014 | Beeld: 1080p HD 16 x 9 (2.40 : 1) | Geluid: Engels 5.1 DTS-HD | Ondertitels: Nederlands, Frans | Extra's: Audiocommentaar | Click, Click, Bang, Bang: The Making of 2 Guns | Deleted Scenes | EAN: 8712609603118 | Ook verkrijgbaar op: 1 disc Dvd | Met dank aan: Sony Pictures Home Entertainment

De single disc Blu-Ray uitgave van 2 Guns wordt aangeleverd in een standaard Blu-Ray keepcase. De vormgeving van de cover is zowat een kopie van een van de filmposters. Met prima kleuren en nette scherpte geen vuil woord over de beeldkwaliteit, dat uitstekend wordt ondersteund door de DTS-HD 5.1 audiotrack. De film wisselt de nodige scènes met dialoog af met krachtige actiescènes, dus schroom niet het geluidsniveau wat op te voeren.

Extra's
Sony Pictures heeft een drietal extra's toegevoegd met een speelduur van zo'n drie kwartier. Naast het audiocommentaar van regisseur Baltasar Kormákur en producent Adam Siegel zijn er een reeks verwijderde en verlengde scènes te zien. Ze worden niet ondersteund door commentaar van de regisseur, maar ze zijn zeker even aardig om aan te zetten. De meeste voldoening zal de liefhebber van 2 Guns halen uit de Making Of 'Click, Click, Bang, Bang'. Via verschillende hoofdstukken wordt in een half uur in woord en beeld de totstandkoming van de actiefilm uiteengezet.

Conclusie:
Deze prent van Baltasar Kormákur weet best wat creatieve en vermakelijke scènes voort te brengen. Enerzijds zal dit komen doordat het gebaseerd is op een comic. Anderzijds spelen acteurs Mark Wahlberg en zeker Denzel Washington dit soort rollen op de automatische piloot en dat zorgt voor een vertrouwd beeld. We hebben ze dus vaker zo gezien en mede daarom is ook 2 Guns niet meer dan een vermakelijk tussendoortje. Van regisseur Kormákur verschijnt begin volgend jaar de dramathriller Everest, waarin namen als Jake Gyllenhaal, Josh Brolin, Emily Watson en Jason Clarke te zien zijn.
De Blu-Ray van 2 Guns is redelijk standaard uitgave. Beeld en geluid zijn goed en bij de extra's is er voor de fan genoeg Making Of-informatie te vergaren via het half uur durende 'Click, Click, Bang, Bang'.

Bekijk op deze pagina méér Blu-Ray Reviews van FilmTotaal

NieuwsFilm

meest populair