Update: Nederland heeft per direct een downloadverbod

De uitspraak van het Europese Hof zorgt daarvoor.

Update: In een reactie heeft het Kabinet laten weten dat Nederland per direct een downloadverbod heeft. Dat houdt in dat het downloaden van muziek, films et cetera afkomstig uit illegale bron nu ook daadwerkelijk strafbaar is. Mocht je nu ongerust worden: dat hoeft niet. Het Openbaar Ministerie gaat afzonderlijke downloaders niet vervolgen, alleen als het commerciële auteursrechtinbreuken betreft wordt overgegaan tot vervolging. En Stichting Brein heeft laten weten downloaders niet aan te pakken, enkel de websites die het illegale materiaal aanbieden. Overigens moet wel gezegd worden dat een auteursrechthebbende je wel aan kan klagen als je zijn product downloadt. Mocht je dat gebeuren, kan je geen gigantische boete verwachten zoals in de Verenigde Staten regelmatig gebeurt. In Nederland hebben we geen boetes met afschrikwekkende doeleinden.

Het downloadverbod, waar de afgelopen jaren veel om te doen is geweest, moet er alsnog komen in Nederland. Het Europese Hof oordeelt zo in een rechtszaak die door elektronicawinkels en –fabrikanten werd aangespannen over de hoogte van de thuiskopieheffing.

Bij het berekenen van de hoogte van de thuiskopieheffing mag volgens het Hof geen rekening gehouden worden met illegaal downloaden, wat op dit moment wel gebeurt in Nederland. Tegenover Tweakers vertelde een woordvoerder van het Europese Hof dat dit de facto betekent dat er een downloadverbod moet komen.

Het Europese Hof ging zelfs zover te stellen dat de Nederlandse wet auteursrechtinbreuk kan bevorderen. Dat zou komen omdat er in Nederland geen onderscheid wordt gemaakt tussen kopieën maken met geoorloofde bronnen en kopieën uit vervalste bronnen.

Het downloaden van films, muziek en boeken uit illegale bron is in Nederland op dit moment nog legaal. Downloaden van illegale games en software mag dan weer niet en het uploaden van films en muziek ook niet. Het Europese Hof vindt nu dus dat Nederland zijn wetgeving moet aanpassen. Daar had het Kabinet eerder over te zeggen dat een downloadverbod slecht zou zijn voor de privacy: afzonderlijke downloaders kunnen worden vervolgd indien dat verbod er komt.

Op dit moment is vervolging overigens wel erg zeldzaam in ons land. Zo beschrijft Tweakers het geval van iemand die vijfduizend e-books had verspreid en alsnog vrijgesproken werd. Het Gerechtshof vond dat er geen algemeen belang gediend wordt bij vervolging van de overtreder.

Later vandaag komt het Kabinet met een reactie op de uitspraak. Het zal vooral interessant worden hoe regeringspartij PvdA reageert. De partij liet in 2012 nog weten een downloadverbod niet uit te willen sluiten en noemde het later weer onbespreekbaar.

NieuwsFilm

meest populair