Fraai boek - Filmjaarboek 2013 - 2014

Een boek met veel, heel veel informatie.

[/url]

Filmjaarboek 2013-2014

Auteur:-Pagina's:272Release:2014Taal:Engels
Uitgeverij:Uitgeverij Int. Theatre & Film BooksDruk:1Uitvoering:Paperback
ISBN:978-9-06-403799-3

Komende woensdag wordt het Filmjaarboek 2013-2014 uitgebracht, het jaarlijkse overzicht van de films die in de Nederlandse bioscopen zijn uitgekomen. Maar het is tegenwoordig veel meer dan alleen een overzicht. Ook tref je in het boek verdieping aan, waarin dieper ingegaan wordt op de belangrijkste momenten van het filmjaar.

Het belangrijkste artikel in het boek is uiteraard het jaaroverzicht. Dit werd geschreven door Karin Wolfs, die al jaren prachtig werk levert als freelance filmjournalist. In dit jaaroverzicht weet ze de films die zijn uitgekomen in het afgelopen jaar op creatieve wijze te koppelen. Dit gebeurt telkens aan de hand van een overkoepelend onderwerp, zoals slavernij.



Verder zijn er nog drie andere artikelen te vinden in het boek. Stuk voor stuk zijn het mooie toevoegingen aan een boek dat anders niets meer was geweest dan een droog feitelijk overzicht. Het tweede artikel is geschreven door Hassauna Mansouri en handelt over regisseur [url=http://www.filmtotaal.nl/persoon.php?id=68971]Abdel Kechiche, die de prachtige film La Vie d'Adèle maakte. Zijn analyse van de film en intenties van de regisseur is gedegen en leest lekker weg.

Verder is er nog een artikel dat handelt over de vele films over slavernij die zijn uitgekomen. Jos van der Burg schrijft over het slavernijverleden dat opnieuw ontdekt is door de filmindustrie. Tot slot is er een iets minder interessant artikel over de steunmaatregel die de Nederlandse filmwereld kreeg, van 20 miljoen euro. Het stuk van Jan Pieter Ekker heeft alle lof voor D'66.



Maar genoeg over de artikelen. Het filmjaarboek is bovenal een overzicht van de films die het afgelopen jaar uitgekomen zijn. Dat waren er zowat vierhonderd en over elk van die films tref je informatie aan over cast, crew, producenten, distributeurs en ga maar door. Mooi is verder dat elke film een synopsis heeft en dat er verder nog een minirecensie is van de betreffende film.

Niet slecht dus, maar wat ons betreft ontbreekt nog één ding in het overzicht. We hadden ook graag (voor zover die bekend is) informatie over het budget gehad en de box office prestaties van de films. De toevoeging van deze informatie had voor een nog completer overzicht gezorgd. Mooi is wel een overzicht van de exacte bezoekerscijfers aan het einde van het boek.

2013 was een schitterend filmjaar, zo blijkt maar weer uit dit uitgebreide overzicht. Het Filmjaarboek 2013-2014 kun je kopen bij webwinkels als Bol.com, Libris en Athenaeum, maar natuurlijk ook bij de betere boekhandel. Met dank aan Uitgeverij International Theatre & Film Books voor het recensie-exemplaar.

NieuwsFilm

meest populair