Blu-Ray Review: Frozen (3D)

Eén van de fraaiste en zeker financieel succesvolste animatiefilms ooit.


Regie: Chris Buck en Jennifer Lee | Cast: Kristen Bell (Anna), Idina Menzel (Elsa), Jonathan Groff (Kristoff), Josh Gad (Olaf), e.a. | Speelduur: 102 minuten | Bioscooprelease: 11 december 2013 | FilmTotaal recensie: Frozen

Afgelopen jaren waagde Walt Disney zich aan twee echte animatiesprookjes: het handgetekende The Princess and the Frog (2009) en het peperdure Tangled (2010). Beide films werden goed ontvangen en scoorden financieel redelijk, maar wisten - voornamelijk door de concurrentie - in mindere mate het publiek te grijpen. Toch was het goed genoeg om het al langer geplande sprookje Frozen een impuls te geven. Met behulp van John Lasseter werd er een flinke draai gegeven aan de eerdere plannen met de animatiefilm die losjes gebaseerd is op het sprookje 'De sneeuwkoningin' van de Deense schrijver Hans Christian Andersen. Met Chris Buck (Tarzan, 1999) en Jennifer Lee (co-schrijver Wreck-It Ralph, 2012) als regieduo werd Frozen binnen twee jaar uit de grond gestampt.

Het succes van Frozen is bekend. Met een wereldwijde opbrengst van dik $1,1 miljard loste het Pixars Toy Story 3 af als financieel meest succesvolle animatiefilm ooit. Het staat nu op een achtste plaats in de Box Office Top 10 aller tijden en heeft zicht op de zesde positie. Ook won het vele filmprijzen, waaronder een Oscar, BAFTA en Golden Globe voor Beste animatiefilm. Ook won het een Oscar voor Beste filmlied ("Let It Go"). Eerder deze maand bracht Walt Disney Frozen uit op een redelijk nette (3D) Blu-Ray uitgave.

Synopsis

De dappere en optimistische Anna onderneemt samen met de ruige bergbewoner Kristoff en zijn trouwe rendier Sven een legendarisch avontuur om haar zus Elsa te vinden. Haar ijskrachten houden het koninkrijk Arendelle gevangen in een eeuwige winter. Hoog in de bergen ontmoeten Anna en Kristoff mythische trollen en een hilarische sneeuwman die Olaf heet. Daarnaast moeten ze barre omstandigheden zien te overwinnen om het koninkrijk te redden.


Waardering

Op Rotten Tomatoes is Frozen heerlijk "Fresh" met 89%. De IMDb noteert een uitstekende 7,9 bij ruim 186 duizend stemmen. De bezoekers van FilmTotaal beoordelen de animatietopper ook met een 7,9 (Stem zelf). FT-recensent Fabian Melchers gaf 3,5 ster naar aanleiding van zijn recensie.

Reactie bezoeker FilmTotaal

Een Disney-film rond prinsessen - jawel, zelfs twee deze keer - opgevuld met de traditionele liedjes: Frozen keert terug naar de roots van de studio, maar dit is wel één van de beste films die het Huis van de Muis de jongste jaren heeft voortgebracht. - Benjamin

Box Office

Het productiebudget van Frozen bedroeg zo'n $150 miljoen. In het eerste landelijke weekend in de States verdiende het een prima $67,4 miljoen en staat nu op een voortreffelijke $399,6 miljoen. Wereldwijd komt de teller tot op heden uit op een waanzinnige $1.112,6 miljoen, waarmee het de financieel succesvolste animatiefilm ooit is. De opbrengst in de Nederland bleef steken op een uiterst fraaie $10,5 miljoen.


Blu-Ray: Frozen | Discs 1 x 3D Blu-Ray, 1 x Blu-Ray | Retail release: maart 2014 | Beeld: 1080p HD 16 x 9 (2.40 : 1) | Geluid: Engels, Engels 7.1 DTS-HD MA, Nederlands DTS Digital 5.1 | Ondertitels: Nederlands, Frans, Engels | Extra's: Korte bonusfilm: "Get A Horse!" | Frozen: De making-of | Disney's reis van Hans Christian Andersen naar Frozen | Niet-gebruikte scènes en liedjes | Muziekvideo's "Let It Go" | Originele vroege trailer | EAN: 8717418424350 | Ook verkrijgbaar op: 1 disc Blu-Ray, 1 disc Dvd | Met dank aan: The Walt Disney Company Benelux

De Blu-Ray van Frozen wordt aangeleverd in een iets dikke Blu-Ray keepcase, met daarin ruimte voor de twee Blu-Ray schijven. Opmerkelijk is dat het recensie-exemplaar geen kartonnen hoes had. Mogelijk heeft de winkeleditie deze wel. De vormgeving van de cover heeft veel weg van één van de teaserposters.

Beeld & geluid

Zoals te verwachten valt er op dit punt niets op te merken aan deze uitgave. Zowel het beeld van de 2D- als 3D-uitgave voldoen ruimschoots aan de verwachtingen. Het beeld is haarscherp en de kleuren zijn fantastisch. Op de 3D-disc zijn de 3D-effecten zijn ruimschoots aanwezig en het levert ook zeker een extra kijkplezier op, al is dit wel vaker het geval bij 3D-releases van de grotere animatiefilms. De DTS-HD track doet uiteraard zijn best, met prima surround effects. De Nederlandse track is niet beluisterd, maar ook die zal vast prima in elkaar zitten.

Extra's

Ondanks dat er heel wat extra's op de hoes prijken, blijkt het allemaal erg beperkt te zien. De toevoeging van de korte animatiefilm "Get A Horse!" met Mickey Mouse is leuk, evenals een paar verwijderde scènes. De featurettes 'Frozen: De making-of' en 'Disney's reis van Hans Christian Andersen naar Frozen' bieden inhoudelijk helaas te weinig voor de fan. Jammer.

Conclusie: Genieten van één van de beste animatiefilms in jaren, via een prima Blu-Ray uitgave die alleen een inhoudelijke extra mist

De liefhebber van Walt Disney-sprookjes wordt met Frozen op de wenken bediend. Het is een zowel visueel prachtige als vermakelijke animatiefilm, die verdiend aan de haal ging met alle grote prijzen voor animatiefilms. Komende jaren zet Disney Animation Studios in op de superheldenanimatiefilm Big Hero 6 (november 2014) en Zootopia (maart 2016), een animatiefilm met dieren. Naar verwachting zal pas in 2018 weer een soort sprookje verschijnen, met Moana.

Deze Blu-Ray van Frozen is een fraaie uitgave, zeker als het gaat om 2D- en 3D-beeld en het geluid. De extra's zijn vooral snel en er mist een wat diepgaandere docu voor de inhoudelijk geïnteresseerden. Hieronder de sing along versie van het Oscar-winnende nummer 'Let It Go':


Bekijk op deze pagina méér Blu-Ray Reviews van FilmTotaal

NieuwsFilm

meest populair