Fraai boek - Birds of the West Indies

Het fenomeen James Bond op een prachtige manier weergegeven.

[/url]

Birds of the West Indies

Auteur:Taryn SimonPagina's:440Release:2013Taal:Engels
Uitgeverij:Hatje CantzDruk:1Uitvoering:Hardcover
ISBN:978-3-77573-663-3

Twee jaar geleden begon fotografe Taryn Simon aan een bijzondere missie. Ze wilde elke actrice die ooit als Bond-girl te zien is geweest fotograferen, voor een nieuwe expositie. Daarvan is nu ook een prachtig boek gepubliceerd, met daarin alle foto's die Simon maakte.

Naast de Bond-girls die ze bijna allemaal fotografeerde, maakte Simon ook foto's van de wapens en voertuigen die James Bond gebruikte. Het boek is daardoor een bijzondere weerspiegeling van een franchise die ondertussen alweer vijftig jaar bestaat. Grote afwezige is echter de man waar de films om draaien: James Bond zelf. Maar die is niet veranderlijk zoals de Bond-girls, wapens en voertuigen dat wel zijn en dat rechtvaardigt zijn afwezigheid in dit boek.



Birds of the West Indies is eigenlijk een expositie. Op een inleiding van Daniel Baumann na, tref je er geen tekst in aan. De vrouwen en de objecten die gefotografeerd zijn, staan tegenover een zwarte achtergrond. De pagina's van het boek zijn verder ook volledig zwart. Verder heeft elke foto een eigen nummer en je vindt er de naam van het object of de actrice (en de rol die ze speelde).

Vooral de actrices die je in het boek aantreft zijn interessant. Ze mochten van Simon zelf kiezen welke kleren ze droegen bij de fotoshoot. Sommigen dragen gewone kleren, anderen kleren die suggereren dat ze nog altijd een Bond-girl zijn. Het is fraai om te zien hoe de ene actrice juist afstand wil nemen van de rol die ze ooit speelde en de andere nooit verder gegaan is. Sommige vrouwen zijn helaas niet gefotografeerd en daar heeft Simon zwarte vlakken geplaatst.

Een schitterende ontdekking die Simon gedaan heeft staat helemaal achterin het boek. Het betreft de dame Nikki van der Zyl. Zij sprak de stemmen van Bondgirls en vrouwen in maar liefst negen Bondfilms in. Daarmee is ze een nog vaker terugkerende factor dan de acteurs die James Bond gespeeld hebben. Helaas werd ze nooit vermeld bij de aftiteling van de films: credits kreeg ze in dat opzicht dus niet.



Nog zo'n prachtige ontdekking ligt in de titel van Birds of the West Indies. Het boek is gebaseerd op een ander boek met dezelfde titel, dat geschreven werd door vogelkenner James Bond. Schrijver en bedenker van de franchise Ian Fleming was zelf ook een vogelaar en vond de naam James Bond zo vlak, kleurloos én Brits dat hij hem wilde gebruiken voor zijn personage. En zo geschiedde dus ook.

Birds of the West Indies is een schitterend boek van een fotografe die zich specialiseert in exposities. Eerder verscheen van Simon het prachtige boek An American Index of the Hidden and Unfamiliar, dat het verborgene in de Verenigde Staten onderzoekt.

Beide boeken zijn online te koop bij webwinkels als [url=http://www.bol.com/nl/p/taryn-simon/9200000013648239/]Bol.com, Libris en Athenaeum. En natuurlijk ook bij de betere boekhandel. Met dank aan uitgeverij Hantje Cantz voor het recensie-exemplaar.

NieuwsFilm

meest populair