DreamWorks baas: over tien jaar draaien films slechts 3 weken in de bioscoop

De filmindustrie moet zich volgens hem geheel opnieuw uitvinden.

Tijdens de Milken Conference sprak DreamWorks Animation CEO Jeffrey Katzenberg over de toekomst van de filmindustrie. Volgens Katzenberg zal die zich binnen tien jaar compleet opnieuw uitgevonden hebben. ”De industrie is al drastisch veranderd en dat zal hij blijven doen,” vertelde hij in een toespraak.

Verandering is soms geen keus, vindt Katzenberg. ”Het feit is, dat onze kernactiviteit flink veranderd is.” Vooral op het gebied van digitaal vermaak is de zaak flink veranderd. ”Het feit is, dat films nooit populairder zijn geweest dan nu. Ze worden door meer mensen van over de hele wereld bekeken, maar om de industrie groter te laten worden, moeten we uit deze muren waar we al lange tijd in vast zitten, doorbreken.”

Over tien jaar, zo voorspelt hij, zullen films veel minder lang in de bioscopen draaien. Hij voorspelt zelfs dat ze dan hooguit 17 dagen draaien, ofwel drie weekenden. Daarna worden ze beschikbaar op andere distributiekanalen, waaronder mobiele apparaten en computers. ”We moeten de industrie opnieuw uitvinden,” aldus Katzenberg.

In hoeverre dat ook daadwerkelijk zo zal zijn, is natuurlijk nog afwachten. Maar ergens heeft Katzenberg een goed punt. Steeds meer online kanalen als Pathé Thuis en Netflix nemen de overhand als het aankomt op distributie van filmmateriaal. Het is makkelijker en ook steeds goedkoper om thuis onbeperkt content te bereiken.

Een van de problemen waar studio’s mee te maken hebben, namelijk illegaal downloaden, kan ook deels tegengewerkt worden door films sneller op alle andere kanalen beschikbaar te maken. Mensen hoeven dan immers niet meer minstens drie maanden te wachten nadat een film in de bioscoop uit is gekomen.



NieuwsFilm

meest populair