Fraai boek - Looking at Movies

Een mooie introductie in filmanalyse.

[/url]

Looking at Movies

Auteur:Richard Barsam    Pagina's:640Release:2013Taal:Engels
Uitgeverij:W. W. Norton & CompanyDruk:1Uitvoering:Paperback
ISBN:978-0-393-91302-6

Films zijn vaak niet alleen interessant als amusement, maar ook als reflectie op de samenleving. Ze zijn onlosmakelijk verbonden met de huidige maatschappij en bieden dan ook een goede blik op hoe we ervoor staan. Het boek Looking at Movies biedt handvaten om films als fenomeen te bestuderen.

De inleiding van het boek maakt duidelijk dat de schrijvers een balans hebben moeten zoeken tussen veel verschillende zaken. Looking at Movies is geen filmgeschiedenis, maar biedt waar nodig wel relevante historische informatie. Ook is het geen theoretisch boek, maar het introduceert wel enkele essentiële theoretische kaders om films goed te kunnen interpreteren. Verder is het ook geen boek over hoe films gemaakt worden, maar legt wel uit hoe de productieprocessen werken. En het is geen boek dat over filmkritieken gaat, maar maakt wel duidelijk hoe je naar films moet kijken en hoe je erover moet schrijven.



Looking at Movies is gemaakt voor studenten die pas net beginnen met hun filmstudie. Dat merk je als het leest, maar het biedt voor de gewone lezer en filmkijker wel interessante informatie over films. Je leert diepgaande analyses schrijven en daarvoor dient dit boek als mooie handleiding.

Tegelijk is Looking at Movies een werk dat handelt over films in het algemeen. Precies zoals de introductie zegt, wordt er ook gekeken naar de geschiedenis van films als medium en de technische kant van het maken van films. Mooi is verder dat bij alle hoofdstukken een film op de bijgevoegde DVDs hoort.

Er zijn twee discs meegeleverd, waarvan de eerste tutorials bevat en de tweede korte films. Het kijken van deze video's levert informatie op over belangrijke concepten van filmanalyse. De korte films zijn verder erg interessant om theorieën die je uit het boek leert op toe te passen. Je krijgt dus de mogelijkheid om de theorie meteen in de praktijk te brengen, een bijzondere toevoeging.

De theorie die behandelt wordt in het boek wordt altijd gekoppeld aan praktijkvoorbeelden. Zo wordt een scène uit Star Wars uitgebreid besproken en geanalyseerd. De tekst gaat gepaard met belangrijke beelden uit de betreffende scène en dat maakt de analyse erg goed te bevatten.



Als je wil weten hoe het productieproces van films in elkaar zit en hoe je naar films zou kunnen kijken voor de diepgang, dan biedt Looking at Movies daar een mooie ingang voor. Het boek poogt de handvaten te bieden om een gedegen analyse van een film te schrijven en is in dat opzicht een must voor filmfans.

Looking at Movies is te koop bij webshops als [url=http://www.bol.com/nl/p/looking-at-movies/9200000005707500/]Bol.com, Athenaeum en Libris en uiteraard bij de betere boekhandel. Met dank aan uitgeverij W. W. Norton & Company voor het recensie-exemplaar.

NieuwsFilm

meest populair