Fahrenheit bijna gediskwalificeerd voor Oscars

Het tonen van de documentaire Fahrenheit 9/11 van de Amerikaanse filmmaker Michael Moore op de Cubaanse televisie heeft de kritische rolprent over president Bush bijna gediskwalificeerd voor de Oscars.

Volgens de regels van de Academy die de Oscars toekent, mag een documentaire de eerste negen maanden na het verschijnen in bioscopen niet op televisie of op internet te zien zijn. Is dat wel het geval dan kan het werk niet meedingen naar de belangrijkste filmprijzen.

De distributiemaatschappijen van Fahrenheit 9/11 - Lions Gate Films, IFC Entertainment en de Fellowship Adventure Group - hebben echter met succes ervoor gepleit dat de documentaire door Cuba illegaal is uitgezonden. ,,De film die illegaal werd vertoond op de Cubaanse staatstelevisie kwam van een niet geautoriseerde illegale kopie'', zo stond te lezen in een communiqué.

Een zegsman van de Academy verklaarde desgevraagd dat het illegaal vertonen van films op televisie niet kan leiden tot diskwalificatie voor een mogelijke Oscar. ,,Als iemand je film steelt en deze op televisie uitzendt, gaan we je daar niet voor straffen'', aldus John Pavlik.



NieuwsFilm

meest populair