Humor

Wist je dat: Stephen King zijn cheque van 'The Shawshank Redemption' nooit inde?

De schrijver stuurde de cheque op naar regisseur Frank Darabont.

door Jim Pedd op 09.06.2014 om 12:34 in HumorThe Shawshank Redemption is zonder twijfel de meest populaire Stephen King-verfilming. De film deed het niet geweldig aan de box office, maar heeft sindsdien een cultstatus verworven en staat zelfs op de eerste plek van de IMDb top 250. King verkocht in 1982 de filmrechten op het boek Rita Hayworth and Shawshank Redemption voor 5.000 dollar, maar blijkt de cheque nooit geïnd te hebben.

The Wall Street Journal sprak met regisseur Frank Darabont, die onthulde dat hij de cheque ooit opgestuurd kreeg. Dat gebeurde jaren nadat de film uit was gekomen en op het briefje stond ”In case you ever need bail money. Love, Steve.”

20 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Pete_027

Avatar

Mooie actie van Stephen!

Vleeshaak

Avatar

Populair, populairder, populairst.

Shifty777

Avatar

Zonder twijfel de meest populaire Stephen King verfilming? Wellicht een sterke uitspraak, denk dat veel mensen The Shining geregisseerd door Stanley Kubrick wellicht hoger in de vaandel hebben staan.

FilmMaster

Avatar

The Shining is bekender, maar The Shawhank Redemption is gewoon door meer mensen gezien, dat verklaart de vele stemmen en hoge notering.

Gigan72

Avatar

Shifty777 "Zonder twijfel de meest populaire Stephen King verfilming? Wellicht een sterke uitspraak, denk dat veel mensen The Shining geregisseerd door Stanley Kubrick wellicht hoger in de vaandel hebben staan."


Steven vindt dat juist een slechte film.

Thiver

Avatar

En wederom wordt het woord 'cultstatus' onjuist gebruikt...

Shifty777

Avatar

Gigan72 "Steven vindt dat juist een slechte film."


Stephen King wel ja, maar ik ken toch veel mensen die The Shining boven Shawshank Redemption zouden verkiezen, niet perse mijn eigen mening overigens.

Shifty777

Avatar

FilmMaster "The Shining is bekender, maar The Shawhank Redemption is gewoon door meer mensen gezien, dat verklaart de vele stemmen en hoge notering."


The Shining bekender terwijl Shawshank door meer mensen is gezien? Is een beetje raar, een film is toch juist bekend omdat veel mensen hem hebben gezien?

Spider-fan

Avatar

Shifty777 "Stephen King wel ja, maar ik ken toch veel mensen die The Shining boven Shawshank Redemption zouden verkiezen, niet perse mijn eigen mening overigens."


Shawshank Redemption heeft een 9.3 op IMDb, en Shining een 8.5. (Beiden erg hoog natuurlijk.)
Daarbij hebben er meer dan het dubbele op de eerste gestemd. Je kunt dus zeggen dat Shawshank de meer populaire en de hoger gewaardeerde is.

Spider-fan

Avatar

FilmMaster "The Shining is bekender, maar The Shawhank Redemption is gewoon door meer mensen gezien, dat verklaart de vele stemmen en hoge notering."


Die redenering zie ik ook niet echt. Ik denk dat Shawshank bekender is als meer hem gezien hebben... Sowieso is The Shining horror en dat is een genre dat meer voor liefhebbers is, terwijl Shawshank meer algemeen drama is en als zodanig voor een wijder publiek - je zag het laatst ook bij de poll dat de niet-horror Kingverfilmingen het hoogst komen. Overigens kwam Shining daar wel direct na Green Mile, terwijl Shawshank de ruime meerderheid had.

Shifty777

Avatar

Spider-fan "Shawshank Redemption heeft een 9.3 op IMDb, en Shining een 8.5. (Beiden erg hoog natuurlijk.)
Daarbij hebben er meer dan het dubbele op de eerste gestemd. Je kunt dus zeggen dat Shawshank de meer populaire en de hoger gewaardeerde is."


Maja er zit ook een tijdsspanne van 14 jaar tussen beide films. De generatie die The Shining zag is over het algemeen niet de doelgroep van IMDB, alhoewel meerdere oudjes daar ook goed beoordeeld worden. Daarnaast vind ik de beoordelingen die films daar krijgen sowieso vaak krom, maar dat terzijde.

Inderdaad zit The Shining meer in een niche. Het is meer dat als ik aan Stephen King verfilmingen denk, dan denk ik eerst aan The Shining. Maar had The Green Mile inderdaad ook nog over het hoofd gezien. Maar in the end, wat maakt het uit ;)

Spider-fan

Avatar

Shifty777 "Maja er zit ook een tijdsspanne van 14 jaar tussen beide films. De generatie die The Shining zag is over het algemeen niet de doelgroep van IMDB, alhoewel meerdere oudjes daar ook goed beoordeeld worden. Daarnaast vind ik de beoordelingen die films daar krijgen sowieso vaak krom, maar dat terzijde."


Ik denk dat die tijdsspanne ook meespeelt, ja.
Ik weet niet of ik de beoordelingen krom vind, het cijfer van een film op IMDb geeft wel een goed beeld van hoe de massa over een film denkt, los van of je je daarin kunt vinden of niet.

Inderdaad zit The Shining meer in een niche. Het is meer dat als ik aan Stephen King verfilmingen denk, dan denk ik eerst aan The Shining. Maar had The Green Mile inderdaad ook nog over het hoofd gezien. Maar in the end, wat maakt het uit ;)


Ik denk wie bij Stephen King het eerst aan The Shining denkt, kent Stephen King beter. Hij is voornamelijk een horrorschrijver hoewel hij geenszins alleen horror schrijft - maar zelfs als het geen pure horror is, heeft het wel vaak een duistere lading. Shawshank Redemption is best wel een uitzondering: één van zijn meest positieve, hoopvolle verhalen (de andere verhalen in hetzelfde boek zijn duisterder).

Ik denk dat Shawshank Redemption minder als een typische Kingfilm wordt gezien - zelfs zover dat King een keer een vrouw tegenkwam, die zei dat ze niet hield van die horrorverhalen van hem en hoewel ze vond dat hij wel het recht had om ze te schrijven, hield ze meer van films als Shawshank Redemption. Toen King zei dat hij die geschreven had, zei ze: 'Niet waar!' Smiley face

horizon

Avatar

En dan is het grappige dat Stephen King The Shining (van Kubrick, met Nicholson) een ontzettend slechte verfilming vond.

r3b00t

Avatar

Ik ben het met King eens. De remake van The Shining vind ik veel sterker en meer trouw aan het boek.

Spawn999

Avatar

Doet denken aan zijn 1-dollar Babies actie. Rechten van korte verhaaltjes die hij heeft verkocht voor 1 dollar. Smiley face

http://stephenking.com/dollarbabies.php

bigmichiel

Avatar

Tja, 5000 dollar is voor zo'n man ook gewoon een schijntje ;)

Spider-fan

Avatar

5.000 klinkt niet als veel inderdaad, gezien de opbrengsten die een grote Hollywood film maakt. Maar 1982 was nog een stuk vroeger in King's carrière en er is inflatie natuurlijk. Dat het daarna nog 12 jaar heeft geduurd voor de film werd gemaakt, terwijl er vooral in de jaren '80 de ene na de andere King film werd gemaakt (veel door Dino de Laurentiis).

SilentF0rce

Avatar

Spider-fan "5.000 klinkt niet als veel inderdaad, gezien de opbrengsten die een grote Hollywood film maakt. Maar 1982 was nog een stuk vroeger in King's carrière en er is inflatie natuurlijk. Dat het daarna nog 12 jaar heeft geduurd voor de film werd gemaakt, terwijl er vooral in de jaren '80 de ene na de andere King film werd gemaakt (veel door Dino de Laurentiis)."


Ook in 1982 was $5.000 niet veel hoor, of je nou inflatie mee telt of niet. Dat zou nu ongeveer $14.000 zijn.
Gemiddeld had een Hollywoodfilm in de jaren 80 ongeveer 18 miljoen dollar budget. Die van Shawnshank Redemption is geschat op $25.000.000. Die 5.000 dollar is dus echt gewoon een schijntje. Stephen King vraagt overigens wel vaker weinig of niets voor filmrechten.

Spider-fan

Avatar

SilentF0rce "Ook in 1982 was $5.000 niet veel hoor, of je nou inflatie mee telt of niet. Dat zou nu ongeveer $14.000 zijn.
Gemiddeld had een Hollywoodfilm in de jaren 80 ongeveer 18 miljoen dollar budget. Die van Shawnshank Redemption is geschat op $25.000.000. Die 5.000 dollar is dus echt gewoon een schijntje. Stephen King vraagt overigens wel vaker weinig of niets voor filmrechten."


Maar die Dollarbabies zullen niet veel verdienen. Het zijn vaak een soort studentenfilms.
Eén van de leukste is trouwens 'Forcery'; geen verfilming, maar een parodie op Misery, met George Lucas die door een gestoorde fan wordt vastgehouden. Maar volgens mij is dat geen echte Dollarbaby...

Misschien vraagt King voor novelles minder dan voor volledige romans... Hoe dan ook, ik denk dat hij tegenwoordig wel wat meer vraagt als Hollywood iets wil kopen.

nieuwslaatste nieuws

meest populair