Fraai boek - The Star Wars Heresies

Bij vlagen vergezochte analyse van de prequel-trilogie.

[/url]

The Star Wars Heresies

Auteurs:Paul F. McdonaldPagina's:277Release:2013Taal:Engels
Uitgeverij:Mcfarland & Co Inc Druk:1Uitvoering:Hardcover
ISBN:978-0-7864718-1-2

De reacties op de Star Wars prequels van [url=http://www.filmtotaal.nl/persoon.php?id=12176]George Lucas zijn gemengd. Zo zijn er fans van de franchise die het afgrijselijke films noemen, maar tegelijk zijn er ook fans die het juist geweldige aanvullingen vinden. In het boek The Star Wars Heresies bespreekt Paul F. Mcdonald de prequels zeer uitgebreid en poogt hij ze van diepere betekenis te voorzien.

Het boek biedt volgens de flaptekst een nieuwe manier van kijken naar de drie films van Lucas. Er wordt naar gekeken door de lens van mythe en metafoor en het resultaat is een brede analyse van de films. De grote vraag is natuurlijk of de auteur in zijn opzet geslaagd is en dat het niet allemaal te ver gaat.



Opvallend aan The Star Wars Heresies is in ieder geval dat McDonald een brede reeks aan filosofische en religieuze tradities gebruikt bij het analyseren van de films. Zo ziet hij het moment waarin Anakin (Hayden Christensen) de Force gebruikt om een stuk fruit aan Padmé (Natalie Portman) te geven in Attack of the Clones als een omgedraaide Bijbelvertelling van het verhaal van Adam en Eva.

In de ogen van McDonald is Anakin een soort Adam-figuur en Padmé staat symbool voor Eva. Het is ditmaal echter niet de vrouw die toegeeft aan de verleidingen van het duister, maar de man. Met dit soort analyse probeert McDonald te laten zien dat de films veel dieper gaan dan mensen over het algemeen lijken te denken.

Maar, overtuigend is het eigenlijk niet. De auteur zoekt in zijn boek vooral naar analogieën met andere mythes en legenden, filosofische theorieën en religieuze tradities. Dat hij zich daarbij niet beperkt tot één stroming of filosofische traditie, komt gemakzuchtig over. Zo kan overal wel iets achter gevonden worden.



Ondanks dat de analyse van McDonald wat ons betreft wat ver gezocht is, moet gezegd worden dat hij in elk geval wel toegankelijk is. Het boek is ingedeeld op film en vervolgens op personage. De inhoud leest verder lekker weg. Op sommige momenten overtuigt de analyse dan ook, maar op andere momenten totaal niet.

Het ligt er uiteindelijk vooral aan in hoeverre je open staat voor dit soort boeken en analyses. Mocht je willen weten wat er in elk geval uit de films van Lucas te halen valt, dan is het boek van Tony McDonald absoluut een aanrader. The Star Wars Heresies is online te koop bij webwinkels als Bol.com, Athenaeum en Libris en verder uiteraard ook bij de betere boekhandel. Met dank aan uitgeverij Mcfarland & Co. voor het recensie-exemplaar.

NieuwsFilm

meest populair