Algemeen

Nederlandse filmindustrie verliest jaarlijks 78,4 miljoen euro door illegaal downloaden

Jaarlijks gaat ongeveer een derde van de video en dvd-opbrengsten verloren.

door Jim Pedd op 16.06.2014 om 17:19 in Algemeen
Het onderzoeksrapport Omdat het gratis is, opgesteld door Considerati, stelt dat de Nederlandse filmindustrie jaarlijks minimaal 78,4 miljoen euro omzetverlies lijdt, door illegaal downloaden. De berekening is gebaseerd op het consumentenonderzoek Alleen maar nette mensen naar downloadgedrag van films, uitgevoerd door CentERdata en IVIR, in combinatie met de daadwerkelijke gemeten illegale downloads via p2p-netwerken over een periode van 6 maanden door MarkMonitor.

De belangrijkste bevindingen zijn dat voor elke tien illegale downloads, 3.2 films minder bekeken worden via legale kanalen. Jaarlijks worden er in Nederland zo’n 61 miljoen films illegaal gedownload. Jonge Nederlanders blijken vooral veel te downloaden. In de leeftijdsgroep 16-24 jaar is het aantal illegale downloaders enorm gestegen. In 2008 was dat nog 18 procent, dit jaar is dat 56 procent. Als belangrijkste reden noemen zij dat de film zo gratis te verkrijgen is.

Downloaden uit illegale bron was in Nederland twaalf jaar lang toegestaan. De regering was van mening dat het binnen de grenzen van de thuiskopieregeling viel. Het Europees Hof besliste onlangs anders en verklaarde de Nederlandse interpretatie van het illegaal downloaden anders. Sinds april 2014 is het downloaden uit illegale bron dus verboden in Nederland.

Marjan van der Haar, directeur Filmproducenten Nederland, reageerde als volgt op het onderzoeksrapport: “78,4 miljoen euro schade is een derde van de jaarlijkse DVD en VOD omzet (256,6 miljoen euro) van de Nederlandse filmindustrie. Nu is het zaak deze schade terug te dringen en legaal aanbod in Nederland de norm te maken”.

Het volledige onderzoeksrapport Omdat het gratis is kun je via deze link downloaden en het Alleen maar nette mensen rapport via deze link.

20 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Rob

Avatar

Moet deze non discussie weer gevoerd worden?

Een taart kun je maar in een beperkt aantal delen snijden. De taart is hier het budget wat mensen jaarlijks te besteden hebben en de delen zijn marktsegmenten waar mensen hun geld aan kwijt raken.

Alle onderzoeken die dingen zeggen in de trant van: jaarlijks omzet verlies van 100 miljoen miljard zijn groteske leugens en dient niemand maar dan ook niemand serieus te nemen.

Overall groeit de totale entertainment industrie elk jaar.
En! Elk jaar downloaden mensen meer.
Mijn conclusie: hoe meer er gedownload wordt hoe beter voor de industrie..... of heel misschien is er nul correlatie. Hoe dan ook zijn dit de enige 2 keuzes die je hebt.

Rob

Avatar

Verplicht voer: https://www.ted.com/talks/rob_reid_the_8_billion_ipod

blijfaandegang

Avatar

Alles wat ik gedownload heb had ik anders gekocht....

Duikboot

Avatar

Daar is die thuiskopieheffing toch voor? Maarja dat geld gaat natuurlijk echt niet naar de filmindustrie...

Inartie

Avatar

Ik haal weleens wat van het internet, maar ik weet zeker dat ik zeker 80% anders nooit gezien had, laat staan gekocht. Ik ga zelf regelmatig naar de bioscoop en wil echte toppers, film/serie, ook wel kopen op dvd/bluray, maar dan heb ik het wel over The Hobbit/LOTR of Game of Thrones van deze wereld. Vaak heb ik na een filmpje van het internet het gevoel dat ik blij ben dat ik er geen geld aan verspilt heb, zoals een veel te duur bioscoopkaartje of 25,- voor een schijfje.

wolllie

Avatar

Is er wel een film die het waard is om te downloade

Sherlock

Avatar

Ik haal vaak spullen van het internet, maar het goede koop ik dan ook. Trouwens, als mensen echt iets graag willen zien gaan ze het wel zien hoor.

mooffie

Avatar

blijfaandegang "alles wat ik gedownload heb had ik anders gekocht...."
Nee, want...
Jim/FilmTotaal "...voor elke tien illegale downloads, 3,2 films minder bekeken worden via legale kanalen."

JamesBond

Avatar

En toch heeft mijn stad nog een videotheek :D

Muufley

Avatar

JamesBond "En toch heeft mijn stad nog een videotheek :D"


En hoeveel videotheken had jouw stad dan 10 jaar geleden...... juist ja.

JamesBond

Avatar

Muufley "En hoeveel videotheken had jouw stad dan 10 jaar geleden...... juist ja."


Het is meer om aan te tonen dat er in Nederland toch nog best wat videotheken zijn (althans, dat neem ik aan), terwijl er door iedereen toch fiks gedownload wordt tegenwoordig...

Frietgezicht

Avatar

JamesBond "En toch heeft mijn stad nog een videotheek :D"


Welke stad is dat?
Ik weet in mijn stad er denk ik nog 2 te vinden. Ongeveer 10 jaar geleden kon ik er wel 12 vinden ofzo. Tegenwoordig verkopen videotheken alles om wat winst te maken. Vroeger alleen popcorn. Nu kan ik een striptease krijgen en een sauna pakken.

Ach,ong 2 jaar nadat de euro er kwam kan ik me herinneren dat een dagfilm huren ong 8 euro(of duurder zelfs,ik ging naar Videoland toen) kostte dus ze probeerde ons ook te naaien. Mij boeit t niks het downloaden en die moraalridders die erover klagen laten mij al helemaal koud.
Hoe we genaaid zijn met de Euro zouden we plunderaars moeten worden.

Kamajiisama

Avatar

Volgens mij meer verlies door de zovele vormen van ....belasting in ons land ,:}

eltorro

Avatar

En toch blijft de film industrie groeien, althans dat zeiden ze in Amerika. En de opbrengst van de bioscoop is hier dan natuurlijk niet in meegenomen, ik vraag me af of daar in stijging in zit? De videotheken verdwijnen omdat de industrie veranderd, zelfs als er niet gedownload zou worden zouden ze verdwijnen.

Pete_027

Avatar

Tja, ik vind het ook vreemd dat de meeste bijvoorbeeld niet gewoon de nieuwe blue-ray van The Hobbit kopen voor 30 euro in de winkel..

Djoker

Avatar

Waarvan akte - Ik download sowieso nooit films van Hollandse bodem.

Ieder jaar trekken de bioscopen meer bezoekers dan voorheen, dat wordt gemakshalve niet vermeld.

centr1no

Avatar

Bij dit soort onderzoeken worden steevast altijd dezelfde fouten gemaakt.
Zoals te lezen is in de toelichting van het onderzoek hebben ze een heleboel onderzocht en berekend en het ziet er ook allemaal logisch en plausibel uit.
Behalve dan het bijna criminele gegeven dat ze op het eind klakkeloos het totaal aantal downloads nemen om hun vermenigvuldigingetjes te doen.
Ze gaan volledig voorbij aan het feit dat die downloads grotendeels van dezelfde 300.000 mensen komen. En dat is toevallig volgens hun eigen onderzoek de enorm gegroeide groep downloadende jongeren tussen 16 en 24 jaar die is opgegroeid met internet en legaal downloaden.
Diezelfde groep bestaat uit studenten en jong werkenden die het beetje geld dat ze te besteden hebben niet uitgeven aan films.
Daarbij komt ook nog eens het probleem dat de groep downloaders niet dezelfde mensen zijn als die aan het vragenonderzoek hebben meegewerkt. Het aantal jongeren (dat hier juist zeer royaal vertegenwoordigt zou moeten zijn) is juist erg laag.
Er is dus werkelijk geen enkele juiste conclusie te trekken uit de vergelijkingen tussen aantallen downloads en gemiddelden van de antwoorden uit het vragenonderzoek.

En dan heb ik het nog niet eens over het feit dat alleen de titel van dit onderzoek ("omdat het gratis is") al de toon van het hele onderzoek aan geeft, terwijl dit misschien volgens hun onderzoek wel de meest genoemde (en zeker niet onbelangrijke), maar zeker niet de enige reden is waarom er gedownload wordt.
De manier waarop de vragen in zo'n onderzoek geformuleerd worden kan leiden tot vertekening, zoals ook hier gebeurd is.
Maar ook de bioscoop een alternatief noemen voor downloads is debiel en geeft aan dat je niet weet waar je mee bezig bent als onderzoeker.
Als een film je de moeite waard lijkt om in de bios te gaan kijken dan doe je dat. Een tegelijkertijd beschikbare download van die film kan nooit een alternatief zijn. Ze geven zelf aan in hun onderzoek dat het hoogtepunt van het aantal downloads ligt op het moment van DVD-release, simpelweg omdat dan de kwaliteit van de bron het hoogst is.
Overigens noemen ze als legale bron ook TV.
Is er een kans dat je een film die je wilt zien ooit op TV kijkt? Ja, hehe.
Verder zijn de illegaal te downloaden films vrij van reclame en andere ongewenste intro's, is het beeld en geluid van zeer acceptabel niveau en desgewenst is er waarschijnlijk nog te kiezen ook, is hij wereldwijd op hetzelfde moment beschikbaar en kost het geen enkele moeite de film in huis te krijgen en vervolgens te kopiëren en/of af te spelen via een thuisnetwerk.
Allemaal punten waar op dit moment geen enkele legale bron aan voldoet en voor velen een voor hun goede reden om te kiezen voor de illegale optie.

Hoe langer ik lees in de onderzoeksrapporten, hoe meer onlogische dingen en inconsistenties ik vind.
Het ergste van dit soort "professionele" onderzoeken vind ik altijd dat het niets positiefs oplevert voor de gemiddelde burger, maar alleen weer argumenten aangeeft voor de gevestigde industrieën en stichtingen/politici om weer eens te zeggen hoe schandalig verdorven al die downloaders wel niet zijn.
En ja het is (terecht) illegaal, want je kijkt tenslotte gratis naar iets waar je voor had moeten betalen.
In principe mag men hier in Nederland blij zijn dat de politiek er (nog) niet voor kiest om onmiddellijk op jacht te gaan naar de downloadcriminelen of de maatschappijen en stichtingen die nog erger zijn de vrije hand geeft maar suggereert te wachten op een volwaardig alternatief.

Rob

Avatar

@Centr1no

Al dit soort gepruts kan alleen maar giswerk zijn.

Zoals ik al zei heb je maar 2 te quantificeren feiten waar je een conclusie uit mag trekken

1. het aantal downloads gaat vrijwel elk jaar omhoog.
2. De omzet van de totale entertainmentindustrie stijgt vrijwel elk jaar

conclusie???

Steadicam

Avatar

Daar kun je geen enkele conclusie uit trekken, zolang het verband tussen beide niet vaststaat. Misschien groeit de filmindustrie wel omdat de files afnemen of de gemiddelde temperatuur stijgt. M.a.w.: hoe zou het de filmindustrie zijn vergaan zonder die downloadtoename? Slechter of misschien nóg veel beter?

NieuwsFilm

meest populair