Nederlandse filmindustrie verliest jaarlijks 78,4 miljoen euro door illegaal downloaden

Jaarlijks gaat ongeveer een derde van de video en dvd-opbrengsten verloren.

Het onderzoeksrapport Omdat het gratis is, opgesteld door Considerati, stelt dat de Nederlandse filmindustrie jaarlijks minimaal 78,4 miljoen euro omzetverlies lijdt, door illegaal downloaden. De berekening is gebaseerd op het consumentenonderzoek Alleen maar nette mensen naar downloadgedrag van films, uitgevoerd door CentERdata en IVIR, in combinatie met de daadwerkelijke gemeten illegale downloads via p2p-netwerken over een periode van 6 maanden door MarkMonitor.

De belangrijkste bevindingen zijn dat voor elke tien illegale downloads, 3.2 films minder bekeken worden via legale kanalen. Jaarlijks worden er in Nederland zo’n 61 miljoen films illegaal gedownload. Jonge Nederlanders blijken vooral veel te downloaden. In de leeftijdsgroep 16-24 jaar is het aantal illegale downloaders enorm gestegen. In 2008 was dat nog 18 procent, dit jaar is dat 56 procent. Als belangrijkste reden noemen zij dat de film zo gratis te verkrijgen is.

Downloaden uit illegale bron was in Nederland twaalf jaar lang toegestaan. De regering was van mening dat het binnen de grenzen van de thuiskopieregeling viel. Het Europees Hof besliste onlangs anders en verklaarde de Nederlandse interpretatie van het illegaal downloaden anders. Sinds april 2014 is het downloaden uit illegale bron dus verboden in Nederland.

Marjan van der Haar, directeur Filmproducenten Nederland, reageerde als volgt op het onderzoeksrapport: “78,4 miljoen euro schade is een derde van de jaarlijkse DVD en VOD omzet (256,6 miljoen euro) van de Nederlandse filmindustrie. Nu is het zaak deze schade terug te dringen en legaal aanbod in Nederland de norm te maken”.

Het volledige onderzoeksrapport Omdat het gratis is kun je via deze link downloaden en het Alleen maar nette mensen rapport via deze link.



NieuwsFilm

meest populair