Fraai boek - The 100 Greatest Movies of All Time

De lijst der lijsten.

[/url]

The 100 Greatest Movies of All Time

Auteurs:Frank Schnelle & Andreas ThiemannPagina's:128Release:2013Taal:Engels
Uitgeverij:Bertz & FischerDruk:1Uitvoering:Paperback
ISBN:978-3-86505-233-9

Toplijsten zijn er genoeg te vinden op het internet. [url=http://www.imdb.com/chart/top?ref_=nv_ch_250_4]IMDb heeft een top 250 beste films, RottenTomatoes een toplijst voor zowat elk genre dat je maar kunt bedenken en ook wij hebben een eigen film top 100. Verder zijn er ook genoeg boeken die schrijven over de beste films. The 100 Greatest Movies of All Time staat dus voor een gigantische uitdaging om te tippen aan al deze lijsten.

Auteurs Frank Schnelle en Andreas Thiemann hebben daar echter iets handigs op gevonden. In een poging een lijst der lijsten te maken, hebben ze besloten om hun eigen mening niet mee te wegen bij het maken van de lijst. Althans, dat zeggen ze in hun inleiding. Bij de samenstelling van dit boek, gebruikten ze veel, heel veel verschillende bronnen. Zo zijn de lijsten van websites als IMDb en I Check Movies gebruikt en nog toplijsten van talloze Duitse en Anglo-Amerikaanse tijdschriften zoals Esquire en Time.



Ditmaal is er dus een samenvoeging van een grote hoeveelheid toplijsten gebruikt ter samenstelling van een lijst der lijsten. Mooi aan dit principe is dat er geen rekening gehouden hoeft te worden met het persoonlijke oordeel van de schrijvers van dit boekje. Hoewel, dat zou je denken, want het oordeel van Schnelle en Thiemann is er toch ingeslopen.

Van tachtig films was volgens hen zeker dat ze een plek in de lijst moesten krijgen. Maar, over de overige twintig films waren ze niet zo zeker. Daarom werd er tot aan de publicatie van dit boekje een discussie gevoerd over welke films nog in de lijst moesten. En dus weegt het persoonlijke oordeel van de twee toch mee.

Een ander punt van kritiek dat we hebben, ligt in de opzet van het boek. Omdat het werk een ranglijst presenteert, verwachten we er ook een te krijgen. In plaats daarvan bevat The 100 Greatest Movies of All Time een chronologische lijst. Heel logisch is dat niet, maar gelukkig vind je helemaal achteraan het boek de lijst zoals die er staat.

Inhoudelijk zit het helemaal snor met dit boek. Lees je bijvoorbeeld het stuk over Stanley Kubricks Dr. Strangelove or How I learned to Stop Worrying and Love the Bomb (nummer 24 op de ranglijst), dan leer je niet alleen over het plot, maar ook over het geweldige acteerwerk van Peter Sellers (die maar liefst drie rollen had). Bij elke film is een kort stukje toegevoegd. Enerzijds een plotomschrijving en anderzijds is er een mini-recensie. De inhoud zit dus verder wel goed.



Tot slot bevat het boek helemaal achteraan nog een tweetal andere toevoegingen, waarvan de belangrijkste wat ons betreft de top 100 regisseurs is. Alfred Hitchcock en Stanley Kubrick vochten klaarblijkelijk om de eerste plaats, aangezien Hitchcock 635 punten toebedeeld krijgt en Kubrick 624. Voor de plaatsbepaling werd het aantal films dat de regisseurs maakten en hun respectievelijke positie in de totale lijst (van 1,088 films) meegenomen. Verder staat er achteraan nog een bronnenlijst, waardoor we ook precies kunnen zien waarop deze ranglijst gebaseerd is. Opmerkelijk genoeg ontbreekt RottenTomatoes daarin.

Al met al kun je natuurlijk ook over deze lijst zelf twisten (we zullen niet verklappen welke film bovenaan staat), maar het is een mooie poging om via een zo neutraal mogelijke aanpak een lijst samen te stellen. De uitvoering is iets minder sterk, maar het is verder een zeer degelijk boekje. The 100 Greatest Movies of All Time is te koop bij webwinkels als Bol.com en Libris. Uiteraard kun je het ook krijgen bij de lokale boekhandel. Met dank aan uitgeverij Bertz + Fischer voor het recensie-exemplaar.

[rating 3.5]

NieuwsFilm

meest populair