Fraai boek - The Coffee Break Screenwriter

Heb je weinig tijd, maar wil je wel een scenario schrijven?

[/url]

The Coffee Break Screenwriter

Auteurs:Pilar AlessandraPagina's:304Release:2014Taal:Engels
Uitgeverij:Michael Wiese ProductionsDruk:1Uitvoering:Paperback
ISBN:978-1-61-593206-1

Heb je altijd al een eigen scenario willen schrijven? Maar ben je niet bereid om meteen je baan op te zeggen en je fulltime toe te leggen op dit werk? Dan is The Coffee Break Screenwriter van Pilar Alessandra wellicht het perfecte boek voor jou.

Met het boek heeft Alessandra een heel duidelijk doel voor ogen. Vaak hebben mensen weinig tijd en dat beetje tijd moet gebruikt worden om een scenario te schrijven. Structuur is daarin belangrijk en Alessandra probeert dat te bieden met dit boek. Elk hoofdstuk handelt over een andere fase in het schrijfproces: het verhaal, de structuur, het plot, de personages, de eerste versie, het dialoog, het herschrijven en ga maar door.



Dat het boek zo systematisch is opgebouwd, is handig. Elk hoofdstuk bevat oefeningen, Take Ten genaamd. Dan moet je bijvoorbeeld opschrijven wat de motivatie is van je personage om iets te doen. En hoe iemand anders zich voelt bij die handeling. Weer een andere Take Ten vraag je naar de emotionele band die je hoofdpersoon heeft met een antagonist in elke akte van de film.

Deze opzet is handig en voelt ideaal om te volgen. Elke dag tien minuten tijd steken in een scenario op deze bijzonder systematische manier kan heel goed werken voor bepaalde mensen. Niet iedereen zal van die aanpak houden, maar het boek biedt wel mooie handvaten om een begin te maken aan je scenario.

Daarbij wordt ook rekening gehouden met de opzet die in de filmindustrie gehanteerd wordt bij het schrijven van een scenario. Zo leer je dus ook om meteen te voldoen aan de industriestandaard. Dit soort zaken worden overgebracht in een andere handige categorie, die naast de Take Ten-stukken bestaat: Ten Minute Lectures. Die voelen niet altijd even zinvol, maar kunnen wel als goede toevoeging op het maken van je scenario dienen.



Omdat het boek erop gericht is om elke dag tien minuten te besteden aan het schrijven van een filmscenario, is het ook kort en bondig opgezet. Dat neemt niet weg dat het boek alsnog meer dan driehonderd pagina's telt, maar als je ernaar kijkt, tref je vooral veel korte en bondige stukken aan. Elke boodschap wordt snel en efficiënt overgebracht en dat zorgt er ook voor dat je als lezer niet het gevoel krijgt dat je onderschat wordt. Je wordt niet gewoon bij de hand genomen en geleid, er is ook nog ruimte voor eigen inzicht.

Dat maakt het boek The Coffee Break Screenwriter een aanrader voor eenieder die weinig tijd heeft en toch een scenario zou willen schrijven. Online is het boek te verkrijgen bij webwinkels als [url=http://www.bol.com/nl/p/the-coffee-break-screenwriter/9200000026520450/]Bol.com, Libris, Athenaeum en uiteraard kun je het boek kopen bij de betere boekhandel. Met dank aan Michael Wiese Productions voor het recensie-exemplaar.

[rating 4]

NieuwsFilm

meest populair