Fraai boek - 1939: The Making of Six Great Films from Hollywood’s Greatest Year

Ongelofelijk gedetailleerd - een absolute aanrader.

[/url]

1939: The Making of Six Great Films from Hollywood's Greatest Year

Auteur:Charles F. AdamsPagina's:260Release:2014Taal:Engels
Uitgeverij:Craven Street BooksDruk:1Uitvoering:Paperback
ISBN:978-1-61035-197-3

1939 was een uitzonderlijk goed jaar voor de Amerikaanse filmindustrie. Althans, als je kijkt naar de films die gemaakt werden. Het was het jaar van zes grote films: Gone with the Wind, Stagecoach, Mr. Smith goes to Washington, The Hound of Baskervilles, The Adventures of Huckleberry Finn en The Wizard of Oz. Tegelijk was dit het jaar van [url=http://www.filmtotaal.nl/artikel.php?id=21335]Hays censuur en nog vele andere belangrijke gebeurtenissen. In 1939: The Making of Six Great Films from Hollywood's Greatest Year wordt niet alleen het maken van die zes films onder de loep genomen, maar krijgen we ook een indrukwekkend portret van de gang van zaken rond het Hollywood studiosysteem voorgeschoteld.

Mooi aan het boek is dat bij de bespreking van films niet begonnen wordt met de productie daarvan, maar met het schrijven van het scenario. De zes films die besproken worden in het boek, zijn allemaal gebaseerd op een boek en daarom wordt begonnen met de verhalen achter de literatuur waar ze op gebaseerd zijn.



Adams geeft gedurende het volledige boek een reeks interessante feiten over de films die gemaakt zijn. Zo schrijft hij dat de set van Grimpen Mire voor The Hound of Baskervilles daadwerkelijk gigantisch was. Er lagen veel rotsblokken, kliffen, paadjes vol bochten. Dit waren er zoveel dat acteurs tijdens de opnames regelmatig gedesoriënteerd raakten en hun moment misten tijdens de opnames. Eén van de hoofdrolspelers raakte zelfs zo hopeloos verdwaald dat hij om hulp moest roepen, simpelweg omdat hij de weg terug niet kon vinden.

Groot als de set was, groot is ook het oorsprongsverhaal van Sherlock Holmes. Dat wordt dan ook uitgebreid verteld in het hoofdstuk over The Hound of Baskervilles en dat Adams daar zo'n uitgebreide aandacht aan besteedt, is schitterend. Je krijgt niet alleen informatie over de oorsprong van Holmes en over zijn sterfscène bij de Reichenbach Falls, maar ook over zijn wederopstanding en de manier waarop bedenker Arthur Conan Doyle daarmee omging. Mooi is dat verder ook het volledige verhaal van de film besproken wordt. Daarnaast komen de opnames uitgebreid aan bod en dat maakt dit een uitzonderlijk compleet boek.

Elke film die behandeld wordt in het boek, krijgt zo'n uitgebreide aandacht. Daar komt nog eens bij dat 1939 boordevol afbeeldingen van acteurs, actrices, regisseurs, schrijvers en sets zit, dat je ook een helder beeld in je hoofd kunt vormen van hoe het er in 1939 aan toe is gegaan.



Dat auteur Charles F. Adams uitgebreid aandacht besteedt aan de achtergrondverhalen die spelen bij bijvoorbeeld de zoektocht naar acteurs en de manier waarop filmstudio's de rechten op boeken kopen, maakt dit boek meer dan de moeite waard. De hoeveelheid detail die hierin zit is prachtig en dat het boek niet oubollig geschreven is, maakt het nog mooier. Eén ding missen we in dit boek en dat is de aanwezigheid van kleurenfoto's.

Afgezien daarvan is het een prachtig werk. Voor fans van films die graag willen weten hoe de productie van films er in de jaren '30 aan toeging, is 1939: The Making of Six Great Films from Hollywood's Greatest Year een absolute aanrader. Het boek is te koop bij webwinkels als Bol.com en Athenaeum en uiteraard ook bij de betere boekhandel. Met dank aan Craven Street Books voor het recensie-exemplaar.

[rating 4.5]

NieuwsFilm

meest populair