Fraai boek - World Film Locations: Athens

Een toeristengids voor de echte filmliefhebber.

[/url]

World Film Locations: Athens

Auteur:Anna Poupou, e.a.Pagina's:128Release:2014Taal:Engels
Uitgeverij:Intellect BooksDruk:1Uitvoering:Paperback
ISBN:978-1-78320-359-8

World Film Locations: Athens is een bijzonder boek dat belangrijke films aan hun filmlocaties in de Griekse hoofdstad Athene koppelt. Daarbij worden niet alleen de locaties in het centrum van de stad, maar ook de periferie besproken. Interessant?

Ja. World Film Locations: Athens is een uitgebreid boek. Het is ingedeeld op geografische locatie in de stad Athene. Elk deel focust zich op een aantal straten in een deel van de stad en behandelt een reeks films die zich in die straten afspelen. Zo ligt de focus van het boek dus op de locaties van de stad.



De bespreking van films en de locaties waar ze opgenomen zijn volgt gedurende het complete boek een standaardopzet. Je krijgt wat informatie over het verhaal van de film en over de locatie waar deze is opgenomen. Lees je bijvoorbeeld over In the Cool of the Day uit 1963, dan lees je over het plot van de film en waar deze zich afspeelt.

Eén van de locaties waar de film zich afspeelt is de befaamde Acropolis, waar het vroeger het politieke centrum van de stad lag. Het was daar, waar de Oude Grieken samenkwamen om democratische beslissingen te nemen, of in opstand te komen tegen het leiderschap. Enfin, volgens schrijfster Vassiliki Tsitsopoulou wordt in de film de tijdsloosheid van Griekenland perfect weergegeven door te wisselen met de Acropolis en andere modernere plaatsen.

De stukjes die handelen over de film en locatie zijn telkens vrij kort en hadden eigenlijk wat langer gekund. Zo hadden we graag meer geweten over de film en ook over de keuze voor locaties. Bij sommige stukjes krijg je die informatie gelukkig soms wel voorgeschoteld. Een voorbeeld daarvan is een stuk geschreven door Athena Kartalou, over [url=http://www.filmtotaal.nl/persoon.php?id=95644]Jules Dassins Never on Sunday (1960). Hij koos voor pleinen als locaties voor belangrijke gebeurtenissen in de film.

Naast die opmerking lees je over een korte geschiedenis van specifiek het Karaiskaki Square, dat er in de film vooral uit ziet als een bouwplaats. Dat komt omdat er kort voordat de film daar opgenomen werd, een brand was. De context die geboden wordt is mooi en het verhaal over de brand voelt als een sterke aanvulling. Daardoor is er een mooie balans tussen de bespreking van de film enerzijds en bespreking van de betreffende locatie anderzijds. In dit soort stukken is het boek prachtig om te lezen, maar helaas kan dat niet van alle besprekingen gezegd worden.



World Film Locations: Athens is een mooi boek, met enkele tekortkomingen. Dat de locaties waar films zich afspelen zijn aangegeven op kleine landkaartjes (gek genoeg zonder straatnamen op de kaarten, daar tref je enkel nietszeggende witte strepen aan) is mooi, maar jammer door de niet complete vormgeving. Het boek had, waren die kaarten completer geweest, praktisch kunnen dienen als toeristengids voor Athene.

Dat hadden we dan ook graag gezien in het werk en is een van de grootste minpunten, naast de soms van kwaliteit verschillende teksten. World Film Locations: Athens is te koop bij webwinkels als Bol.com, Libris en Athenaeum, maar natuurlijk ook bij de betere boekhandel. Met dank aan uitgeverij IntellectBooks voor het recensie-exemplaar.

[rating 3]

NieuwsFilm

meest populair