Nederlandse filmindustrie wil brieven sturen naar illegale downloaders

Geen vervolging dus, maar wel een waarschuwing.

Als je zo nu en dan een film downloadt uit illegale bron, zou het wel eens kunnen dat je in de toekomst een brief of een mailtje krijgt, waarin je gewezen wordt op je gedrag. De Nederlandse filmindustrie is namelijk van plan om hetzelfde model als in Groot-Brittannië en Denemarken te hanteren. Daar krijgen internetters van wie op basis van hun IP-adres geconstateerd wordt dat ze uit illegale bron downloaden, een brief of een e-mail.

”De consument moet worden opgevoed. Die moet begrijpen dat het niet mag,” zegt René van Turnhout, directeur van filmdistributeur Dutch Filmworks en voorzitter van branchevereniging NVPI Video. Daarom wordt er nu actief gewerkt aan het plan. Turnhout vertelt verder dat het volgende ongeveer in de brief moet staan: ”We hebben geconstateerd dat u geprobeerd hebt om films uit illegale bron te bekijken. Makers van films moeten ook hun geld verdienen om te kunnen leven. We verwijzen u naar de volgende legale alternatieven.”

Ondanks veel legale alternatieven, zoals Netflix, Videoland en NLZiet, wordt er in Nederland nog altijd veel gedownload uit illegale bron. Het is steeds eenvoudiger om dat te doen, bijvoorbeeld via Popcorn Time, waarvan onlangs bleek dat maar het liefst 1,3 miljoen keer geïnstalleerd is in Nederland.

Overigens meldt Tweakers dat de plannen nog niet concreet zijn en dat er nog altijd gekeken wordt naar alternatieven. Het is verder zeer waarschijnlijk dat er geen brieven verzonden zullen worden, maar enkel e-mails.

Op 24 september staat in de Tweede Kamer een debat gepland met staatssecretaris Teeven van Justitie, dat moet gaan over illegaal downloaden. Tijdens dat debat zal VVD-kamerlid Van Wijngaarden dit plan ook ter sprake brengen.



NieuwsFilm

meest populair