Fraai boek - The Encyclopedia of Epic Films

Zeer uitgebreid naslagwerk voor peperdure films.

[/url]

The Encyclopedia of Epic Films

Auteur: Constantine Santas e.a.Pagina's:712Release:2014Taal:Engels
Uitgeverij:Scarecrowe PressDruk:1Uitvoering:Hardcover
ISBN:978-0-810882-47-8

Epische films zijn van alle tijden. Dat blijkt wel als je The Encyclopedia of Epic Films openslaat en een enorme lijst met films van alle tijden tegenkomt. Het door Constantine Santas, James M. Wilson, Maria Colavito en Djoymi Baker geschreven boek is alomvattend en bevat een lijst met meer dan 250 films. Elke film wordt apart besproken en dat maakt dit een zeer compleet werk.

Het boek is op alfabetische volgorde ingedeeld en bevat in de inleiding een zeer uitgebreide omschrijving van wat een epische film precies is. Deze zijn lang, duren drie tot vier uur, zitten boordevol spectaculaire beelden en actiescènes, hebben vaak een grote cast en een gigantisch budget. Geen wonder dat de films, al die jaren na het uitvinden van het genre eind negentiende eeuw nog tot de verbeelding van het publiek spreken.



In The Encyclopedia of Epic Films wordt een vaste opzet gevolgd voor elke filmbespreking. We krijgen allereerst een lijst met cast en crew en de personages die erin voorkomen, de prijzen die gewonnen zijn, beschikbaarheid op Blu-ray en Dvd en vervolgens nog de speelduur van de film. Dan volgt de bespreking van de film.

Nemen we [url=http://www.filmtotaal.nl/persoon.php?id=5175]Stanley Kubricks 2001: A Space Odyssey als voorbeeld, krijgen we veel informatie voorgeschoteld. Allereerst wordt de film in een breder perspectief geplaatst: hoe verhoudt deze zich ten opzichte van andere films van de tijd dat deze uitkwam? Ook krijgen we iets te horen over het productieproces. Zo wordt geschreven dat Kubrick veel tijd stak in de details die we in de film zien en dat hij de film bewust zo realistisch mogelijk probeerde te maken. Zo werden Harry Lang en Frederick Ordway III van NASA ingehuurd om realistische sets te maken.

Daarna is er een bespreking van de film zelf. Het plot van de film wordt uitgebreid besproken en nog een korte interpretatie van de film. Er wordt bijvoorbeeld geschreven dat A Space Odyssey een hervertelling van Homerus' Odyssee is. David Bowman is een weerspiegeling van de Griekse held Odysseus en beleeft een soortgelijk avontuur. Tot slot komen kort de besprekingen van recensenten en critici aan bod: niemand heeft de film tot dusverre echt geplaatst.



De vele filmbesprekingen in het boek zijn zeer uitgebreid en erg de moeite waard. Dat het boek zo gedetailleerd is, maakt het een absolute aanrader. The Encyclopedia of Epic Films is verder alleen qua vormgeving wat saai. Je treft nergens afbeeldingen aan en die waren mooi geweest als toevoeging. Om maar wat te noemen: een filmposter was een mooie.

Desondanks is het boek een absolute aanrader. The Encyclopedia of Epic Films is te koop bij webwinkels als Bol.com, Libris en Athenaeum. Uiteraard kun je het ook krijgen bij de betere boekhandel. Met dank aan uitgeverij Rowman & Littlefield voor het recensie-exemplaar.

[rating 4]

NieuwsFilm

meest populair