Fraai boek - Stray Dog of Anime: The Films of Mamoru Oshii

De regisseur van legendarische films als Ghost in the Shell.

[/url]

Stray Dog of Anime: The Films of Mamoru Oshii

Auteur:Brian RuhPagina's:303Release:2013Taal:Engels
Uitgeverij:Palgrave MacmillanDruk:1Uitvoering:Paperback
ISBN:978-1-137-35567-6


Toen in de jaren negentig zijn film Ghost in the Shell in de bioscopen uit kwam, werd [url=http://www.filmtotaal.nl/persoon.php?id=64392]Mamoru Oshii meteen een van de bekendste anime regisseurs van de wereld. Toch staat hij erom bekend een tegendraads regisseur te zijn, die niet alleen ingaat tegen de conventies van het genre, maar ook een unieke cinematische visie uitdraagt.

In deze tweede editie van Stray Dog of Anime, wordt een diepgaande blik gegeven op de grote films van de regisseur, van Urusei Yatsura tot Assault Girls. Daarbij besteedt Brian Ruh, expert op het gebied van Japanse popcultuur, uitgebreid aandacht aan de evolutie van de regisseur en de veranderingen die zijn stijl door maakten.



Als je door Stray Dog of Anime bladert, valt meteen op hoe gedetailleerd de aanpak van auteur Brian Ruh is. Elke van de films die afzonderlijk besproken wordt, krijgt eerst een ontstaansgeschiedenis en een verhaal over unieke kenmerken van het project. Vervolgens komen de personages aan bod.

Lees je bijvoorbeeld over Ghost in the Shell, lees je besprekingen van de personages Major Motoko Kusanagi, The Puppet Master, Batou en Ramaki. Daarna volgt een uitgebreide omschrijving van het verhaal van de film. Dan is het tijd voor het hoogtepunt van de filmbespreking, namelijk een uitgebreid commentaar en analyse. Daarbij worden niet alleen de reacties van critici besproken, maar komt ook de thematiek van de film aan bod.

In Ghost in the Shell speelt volgens Brian Ruh vooral de relatie van de mensheid met technologie een rol. De film zet volgens Ruh dit thema voort, waar Oshii al met Anse's Egg naar keek. Zo zien we Christelijke beelden en citaten uit de Bijbel ter beantwoording van vragen over de betekenis van individuele identiteit en van realiteit. Interessant is ook de manier waarop Oshii het idee van de cyborg (een fusie tussen het menselijk lichaam en technologie) naar voren brengt in deze film.



De hierboven besproken opzet van de Ghost in the Shell bespreking wordt ook voor de andere films van Oshii gevolgd. Het is een goed onderzocht, uitgebreid boek dat veel aandacht besteedt aan de gedachte achter de films van Oshii. Daarbij slaat Ruh andere zaken, zoals een uitgebreide verhaalbespreking en analyse van personages, niet over.

Dit alles maakt Stray Dog of Anime dan ook een bijzonder interessant naslagwerk. Het boek is te koop bij webwinkels als Bol.com, Libris en Atheneaum en uiteraard ook bij de betere boekhandel. Met dank aan uitgeverij Palgrave MacMillan voor het recensie-exemplaar.

[rating 4]

Lees hier méér boekrecensies van FilmTotaal.

NieuwsFilm

meest populair