George Lucas: filmstudios verpesten industrie

Dat komt omdat creativiteit geen rol meer speelt.

George Lucas kennen we uiteraard vooral van de Star Wars-franchise. In een gesprek met CBS This Morning gaf hij zijn ongezouten mening over de filmindustrie. Volgens de regisseur vinden er steeds meer ruzies plaats tussen creatieve filmmakers en studio’s, die vooral denken aan het verdienen van geld.

”Je verkoopt creativiteit. Ruwe creativiteit van getalenteerde mensen,” begon Lucas zijn verhaal. ”Het probleem heeft altijd al gelegen bij de studio’s. Toen ze pas net ontstonden, waren de ondernemers die studio’s oprichtten min of meer creatievelingen. Ze namen boeken en veranderden die in films en deden dat soort dingen. Maar nu heb je grote corporaties, die niets van creativiteit weten.”

”Zij weten zogenaamd hoe je films moet maken. Dus plotseling konden we banen krijgen en dat was werkelijk fantastisch. Maar toen begonnen de studio’s te zeggen, we vertrouwen jullie mensen niet en denken dat we weten hoe je films moet maken. De studio’s veranderen continu alles. En, helaas, hebben zij geen verbeelding en geen talent.”

Zijn Star Wars had alleen gemaakt kunnen worden, omdat de baas bij Fox vertrouwen in hem had, ging Lucas verder. ”Hij had vertrouwen in me, omdat hij ‘American Graffiti’ geweldig vond. Hij vond me een getalenteerde man en wilde dat ik zou maken wat ik wilde maken. Dat is iets dat je tegenwoordig nooit meer hoort. Hij zei, ‘Weet je, ik snap niet waar dit over gaat, met grote honden die ruimteschepen besturen, het klinkt niet logisch. Weet je zeker dat dit gaat werken?’ En toen zei ik, ‘Ja, het is anders, maar weet je, ik geloof er in.” Zoiets kan vandaag de dag niet meer gebeuren, vindt Lucas.

Zijn jullie het met hem eens? Moet er verandering komen in het studiosysteem?

NieuwsFilm

meest populair