Blu-Ray Review: Ghostbusters I & II

De nog steeds zeer vermakelijke sci-fi komedie is ondertussen alweer 30 jaar oud.

Bram de Groot 25 oktober 2014 18:10 in Blu-ray


Regie: Ivan Reitman | Cast: Bill Murray (Dr. Peter Venkman), Dan Aykroyd (Dr. Raymond Stantz), Harold Ramis (Dr. Egon Spengler), Sigourney Weaver (Dana Barrett), Ernie Hudson (Winston Zeddmore), Rick Moranis (Louis Tully), e.a. | Speelduur: 105 / 108 minuten | Bioscooprelease: 13 december 1984 / 15 december 1989 | Geen FilmTotaal recensies

Afgelopen jaren werd er flink gespeculeerd over een derde Ghostbusters-film. Onlangs bleek dat deze er gaat komen, maar naar verwachting zal de nieuwe film flink afwijken van de originele films. Niet namen als Bill Murray en Dan Aykroyd zullen de hoofdrollen vervullen, maar het zijn vier vrouwen die op geestenjacht gaan. De verstokte fan zal dit plan waarschijnlijk niet met open armen ontvangen. Het dertig jaar oude eerste deel Ghostbusters (1984) van regisseur Ivan Reitman wordt nog altijd op handen gedragen. En dit is terecht. De sci-fi komedie is en blijft een klassieker van formaat.

Het origineel werd uitstekend ontvangen en was ook financieel een topper. In 1989 volgde - onder enig protest van de originele cast - een tweede deel. Ghostbusters II werd uiteraard groots gelanceerd, maar ondanks het financiële succes was het eigenlijk een te zwakke poging om de geliefde geestenjagers een volgend leven te geven. Onlangs verscheen een Blu-Ray uitgave met beide films.

Ghostbusters

Drie wetenschappers verliezen hun baan bij de universiteit van New York, waar ze het occulte bestudeerden. Ze besluiten om zich voortaan te verhuren als Ghostbusters en zich bezig te gaan houden met het vangen van allerlei soorten spoken en geesten. Wanneer ze een portaal naar een andere dimensie ontdekken is het aan de Ghostbusters om New York te redden van een verschrikkelijke verschijning.


Ghostbusters II

De Ghostbusters zijn terug en deze keer vechten ze tegen 400.000 liter roze gekleurd, levend slijm. Inmiddels verdienen de spokenjagers op andere manieren hun geld. Peter heeft een ietwat vreemde talkshow, Ray is entertainer op kinderpartijtjes en Dana is een alleenstaande moeder. Aan het rustige leventje komt een einde als de kinderwagen van Dana met kind en al, zelf tegen het verkeer in begint te rijden. De boosaardige geest Vigo is terug en probeert New York opnieuw in zijn macht te krijgen.


Waardering

Op Rotten Tomatoes is Ghostbusters bijna compleet "Fresh" met 97%. Het vervolg komt uit op een magere 51%. Op de IMDb noteren de titels een 7,8 na 214 duizend stemmen een 6,5 na 109 duizend stemmen. Op FilmTotaal staat de eerste film op een 7,2 (Stem zelf) en de sequel noteert op een 6,4 (Stem zelf). Het eerste deel kreeg twee Oscarnominaties, voor 'Best Effects, Visual Effects' en 'Best Music, Original Song'.

Reactie (oud) bezoeker FilmTotaal

Ghostbusters blijf een super lache komedie. omdat je nu leef in een tijd van moderne, allernieuwste special effects. is het kijken naar een oude film toch best wel lachen. zeker een aanrader... - Jeffie

Box Office

Het productiebudget van Ghostbusters bedroeg zo'n $30 miljoen. In het eerste landelijke weekend in de States verdiende het een nette $13,5 miljoen en eindigde uiteindelijk op een waanzinnige $242,2 miljoen. Wereldwijd kwam de teller uit op $295,2 miljoen.

Het tweede deel Ghostbusters II kostte circa $37 miljoen om te maken. Ondanks het matige ontvangst noteerde de film een fraaie $29,5 miljoen in het eerste weekend in de States, waar het wel een stuk magerder afsloot dan het eerste deel: $112,5 miljoen. Aangezien het wereldwijd beter scoorde, kwam het tweede deel alsnog uit op een totale eindstand van $215,4 miljoen. Opbrengsten in Nederland zijn onbekend.


Blu-Ray: Ghostbusters / Ghostbusters II| Discs 2 x (4K) Blu-Ray | Retail release: september 2014 | Beeld: 1080p HD 16 x 9 (2.40 : 1) | Geluid:: Engels 5.1 DTS-HD MA | Ondertitels: o.a. Nederlands, Frans | Extra's Ghostbusters: Who You Gonna Call: A Ghostbusters Retrospective | "Ghostbusters" videoclip | Posters | Audiocommentaar | Picture-in-picture | Fotogalerij | 5 featurettes | verwijderde scènes | storyboard vergelijkingen | Verlengde en alternatieve scènes | Extra's Ghostbusters: Time Is But A Window: Ghostbusters II en Verder - Een gesprek met regisseur Ivan Reitman en Dan Aykroyd | Verwijderde scènes | "On Our Own" videoclip | EAN: 8712609601190 | Ook verkrijgbaar op: Dvd | Met dank aan: Sony Pictures Home Entertainment

Deze 2 disc Blu-Ray uitgave van de twee Ghostbusters-films bestaat uit een iets dikkere Amaray Blu-Ray keepcase, met daarin de Blu-Ray-schijven. Voor de vormgeving van de cover is gebruik gemaakt van het herkenbare Ghostbusters-logo, met zowel de aanduiding 1 als 2.

Beeld & geluid

Voor het jubileum zijn beide films "Mastered in 4K". In gewoon High Definition pakt het beeld van de eerste film over het algemeen redelijk netjes uit. De scherpte is - voor een dertig jaar oude film - zeer goed, al zijn er scènes die toch wel wat scherper hadden gemogen. Ook bevat het beeld flink wat grain, soms ook storend. De kleuren zien er verder natuurlijk uit en het beeld lijkt vrij van stofjes en beschadigingen. Voorgaande gaat grotendeels ook op voor de tweede film. De grain is echter minder aanwezig, maar de scherpte in de diepte had mogelijk beter gekund. Close-ups zien er prima uit. Maar goed, ook deze film is alweer 25 jaar oud. De DTS-HD tracks van beide uitgaven doen het goed, met voldoende surround effects en goed te volgen dialoog.

Extra's

De eerste film bevat de meeste extra's, waarvan er een aantal te zien waren op een eerdere Blu-Ray uitgave. Zo bevat de schijf audiocommentaar van Ivan Reitman, Harold Ramis en Joe Medjuck en een informatieve PiP-track 'Slimer Mode', met veel ingelaste video's met aanvullende details. Vervolgens zien we een galerij met allerlei affiches en andere statische afbeeldingen. Interessanter is de featurette Who You Gonna Call: A Ghostbusters Retrospective. Regisseur Ivan Reitman en acteur Dan Aykroyd kijken samen met journalist Geoff Boucher tijdens een zeer recent interview (2014) van bijna 25 minuten uitgebreid terug op de totstandkoming van de film. Duidelijk de meest interessante extra, zeker voor de die-hard fan.

Andere extra's bij deel één gaan over de karakteristieke Ecto-1 - het wit-rode voertuig van de Ghostbusters -, de cast, de speciale en visuele effecten en een 'making of' uit 1984. En dan zijn er ook een - ouderwetse - storyboard-vergelijking (die zien we tegenwoordig niet zo vaak meer op Blu-Ray schijven), een tiental verwijderde scènes (Scene Cemetery), een aantal scènes te zien uit een tv-versie, de videoclip "Ghostbusters" door Ray Parker, Jr. en de originele trailer.

Ook op de schijf van Ghostbusters II is een interview terug te vinden van journalist Geoff Boucher met regisseur Ivan Reitman en acteur Dan Aykroyd. In Time Is But A Window: Ghostbusters II and Beyond wordt uiteraard teruggekeken op de productiefase voorafgaand aan de release van de sequel. Ook zijn er zeven verwijderde scènes te bekijken en is de videoclip dit keer van Bobby Brown, met het nummer "On Our Own".

Complete uitgave voor wie de films nog eens wil beleven

Het eerste deel uit 1984 was direct een klassieker en tot op de dag van vandaag blijft de film bijzonder vermakelijk, aangezien het komedie, sci-fi en horror op een creatieve manier weet te bundelen. Het vervolg bleek na afloop wat overbodig, maar de meeste fans zullen de poging waarschijnlijk nog best kunnen waarderen. Wat er vanaf heden met de franchise gaat gebeuren zal waarschijnlijk weinig te maken hebben met het origineel. Het is te hopen dat Paul Feig en zijn vrouwelijke hoofdrolspelers ons weet te verrassen.

Deze Blu-Ray uitgave van beide Ghostbusters-films is leuk als je ook de tweede film ook in een goede kwaliteit wilt zien of als je zit te wachten op wat nieuwe extra's. De beeldkwaliteit van beide films is netjes, al is er toch wat onnodige grain aanwezig (Zeker bij deel 1) en is de scherpte in de diepte mager. Binnenkort verschijnt er in het kader van het dertig jarig bestaan van het eerste deel een speciale 'Hero Pack' Blu-Ray uitgave, met beide films, een beeldje van Slimer en niet eerder vertoonde extra's. Hieronder de aardige featurette over de special effects:


Bekijk op deze pagina méér Blu-Ray Reviews van FilmTotaal

NieuwsFilm