Fraai boek - Stephen King Films FAQ

Een mooi overzicht over de films gebaseerd op boeken van de koning van het horrorgenre.

[/url]

Stephen King Films FAQ

Auteur:Scott von DoviakPagina's:400Release:2014Taal:Engels
Uitgeverij:Hal Leonard CorporationDruk:1Uitvoering:Paperback
ISBN:978-1-4803-5551-4


Praktisch elk jaar brengt horrorschrijver Stephen King wel een boek uit. Geen wonder dus dat er al tientallen films en series gebaseerd zijn op zijn werken, geregisseerd door sterren als [url=http://www.filmtotaal.nl/persoon.php?id=5175]Stanley Kubrick, Frank Darabont, Brian De Palma en John Carpenter. Genoeg reden dus om eens een boek over de films gebaseerd op Kings boeken te bekijken: Stephen King Films FAQ van auteur Scott von Doviak.

Het boek dient als zo compleet mogelijk overzicht van de werken gebaseerd op Kings boeken. Daarbij stelt Von Doviak ook de flops en vergeten films onder de loep te willen nemen. Daarnaast wil hij achtergrondinformatie bieden en de producties van een diepgaande analyse voorzien. Is hij daarin geslaagd?



In plaats van meteen in het diepe te duiken en te schrijven over King, begint Von Doviak met een analyse van mogelijke invloeden op de horrorschrijver. Volgens Von Doviak ligt de eerste inspiratiebron van King mogelijk in Georges Méliès. Hij refereert dan niet naar het beroemde La Voyage dans la Lune, maar naar Le Manoir du Diable. Andere invloeden liggen volgens Von Doviak in films als Nosferatu, maar ook in de werken van Edgar Allen Poe.

Pas in hoofdstuk zes wordt begonnen met een echte filmbespreking van Kings werken, specifiek dan over Carrie, het eerste boek van King. Interessant is dat niet alleen de film Carrie van Brian De Palma besproken wordt. Ook besteedt Von Doviak aandacht aan de grote gevolgen van Carrie voor het leven van King (hij was toentertijd arm en kon het geld dat hij kreeg voor het verkopen van de rechten van het boek gebruiken).

Eén andere mooie filmbespreking is die van Frank Darabonts Shawshank Redemption. Von Doviak schrijft allereerst over de werkrelatie van King en Darabont, die veel verder strekte dan deze film. De twee ontmoetten elkaar toen Darabont nog maar filmstudent was en een korte film wilde maken, gebaseerd op een werk van King. Die laatste was van het uiteindelijke werk onder de indruk en gaf hem de rechten op Rita Hayworth and Shawshank Redemption. De film werd pas veel later daadwerkelijk gemaakt, maar bleek een box office flop. Waarom is moeilijk te zeggen, maar de film deed het uiteindelijk op video goed en werd zelfs de beste film volgens de IMDb-gebruikers.



De besprekingen van films zijn allemaal zo uitgebreid als de eerder uitgelichte films. Von Doviak neemt daar praktisch overal eenzelfde invalshoek. Hij kijkt naar het boek, de rechten, het maken van de film en de culturele impact. Dat levert zeer interessante stukken op, waardoor het boek niet voelt als iets waar je doorheen bladert om losse stukken te lezen, maar meer als iets dat je van kaft tot kaft wil lezen.

Om die reden vinden we dit boek dan ook meer dan geslaagd. Jammer is dat het boek veel afbeeldingen bevat, maar die allemaal zwart-wit zijn. Toch is Stephen King Films FAQ een absolute aanrader voor fans van de koning van horror. Het boek is te koop bij webwinkels als Bol.com en Atheneaum en uiteraard bij de betere boekhandel. Met dank aan uitgeverij Hal Leonard Corporation.

[rating 4]

Lees hier méér boekrecensies van FilmTotaal.

NieuwsFilm

meest populair