Controversiële film Schatjes! viert dertigste verjaardag

Het is deze week dertig jaar geleden dat de Nederlandse filmklassieker Schatjes! in première ging.

Het is deze week dertig jaar geleden dat de Nederlandse filmklassieker Schatjes! in première ging en dat wordt gevierd met een vertoning van de film in het Amsterdamse Ketelhuis. Ook zal de biografie van regisseur Ruud van Hemert De Bruut aan bod komen bij een presentatie voorafgaand aan de vertoning, in aanwezigheid van cast en speciale gasten.

Met Schatjes! (1984) leverde Ruud van Hemert zijn speelfilmregiedebuut af. De film over een gezin waarin de ruzie tussen de ouders en hun kinderen groteske vormen aanneemt, was een daverend succes met 1,5 miljoen bezoekers. Het vervolg Mama is Boos! (1986) was ook een succes. Hierin stond dezelfde familie centraal, alleen waren het nu de ouders die met elkaar op de vuist gingen.

Schatjes! zorgde ook voor controverse, met name dankzij de gewaagde scènes, waarin de 14-jarige actrice Akkemay Elderenbos gedeeltelijk naakt te zien was. Ook laatst zorgde dit weer voor ophef toen Veronica Film een special over de film uitzond, waarbij strafrechtadvocaat Spong zijn juridische visie gaf op een aantal scènes. Spong gaf aan dat het zou vallen onder het huidige artikel kinderpornografie.

Regisseur Van Hemert zorgde niet alleen met zijn films voor ophef. Ook zijn biografie De Bruut spaarde niemand binnen de Nederlandse filmwereld. De viering van de dertigste verjaardag van Schatjes! is reden voor een speciale vertoning van deze klassieker, voorafgegaan door een presentatie van De Bruut in aanwezigheid van diverse speciale gasten onder wie Van Hemerts weduwe Bianca en de castleden Frank Schaafsma en Erik Koningsberger, .



NieuwsFilm

meest populair