Olive Kitteridge vanavond en morgen op HBO te zien

Olive Kitteridge wordt vanavond en morgen uitgezonden door HBO als miniserie, zelf noemde hoofdrolspeler Richard Jenkins het een speelfilm van vier uur toen hij in Venetië met FilmTotaal sprak.

Olive Kitteridge wordt vanavond en morgen uitgezonden door HBO als miniserie, zelf noemden hoofdrolspeler Richard Jenkins het een speelfilm van vier uur toen hij in Venetië met FilmTotaal sprak.

De vierdelige HBO serie gebaseerd op het gelijknamige boek van Elizabeth Strout vertelt het aangrijpende en bijtend grappige verhaal van een schijnbaar rustig stadje in New England, dat gebukt gaat onder affaires, misdaad en tragedies. De excentrieke Olive staat daarbij centraal. We volgen haar leven als uiterst cynische moeder en echtgenote van de vriendelijke Henry en haar strijd tegen depressie.

Frances McDormand nam niet alleen de titelrol voor haar rekening, maar produceerde de film ook. Ze gaf aan deze combinatie fantastisch te vinden. “Ik acteer al 35 jaar in het theater en films,” vertelde de actrice aan FilmTotaal. “Maar ik ben tegelijkertijd ook huisvrouw geweest. Housewifery, het woord dat ik dit geef, heeft mij een skill set gegeven, die erg overeen komt met het werk van een producent. Als huisvrouw regelde ik de verhuizingen en het reizen, heb ik scholen voor mijn zoon gevonden, etentjes gegeven, huizen ingericht, ben social secretary geweest voor mijn man, het zijn allemaal dingen die me hebben voorbereid op het produceren.”

Richard Jenkins vertelde veel van zijn ouders in Olive en Henry te herkennen, alleen was het bij hem thuis andersom. “Henry is een beetje als mijn eigen moeder. Als mijn moeder je niet aardig vond, moest je wel een seriemoordenaar zijn. Ze vond iedereen aardig en zag altijd dingen van een rooskleurige kant. En mijn vader was weer de meest pessimistische man die je ooit zal tegenkomen, mijn moeder de meest optimistische.”

De miniserie kreeg in Venetië een ware filmpremière waarbij alle vier de delen achter elkaar werden vertoond. “Het is voor mij een speelfilm,” vertelde Jenkins. “Vroeger had je ook de langere films zoals Ben-Hur. Na twee uur kwam er op het scherm het woord pauze en konden mensen even naar het toilet of eten en weer terugkomen. Voor mij is Olive een film van vier uur. Ik vind dat het zo aanvoelt.”

De vier delen van Olive Kitteridge zijn vanaf maandag 3 en dinsdag 4 november te zien bij HBO Nederland om 20:30 op tv-kanaal ‘HBO’ en via de on demand diensten HBO On Demand en HBO GO.



NieuwsFilm

meest populair