Meerderheid bioscoopgangers wil pauze tijdens film

En wat vinden jullie nog meer van pauzes tijdens voorstellingen?

Twee weken geleden besloten we om eens uit te zoeken of de gemiddelde bioscoopbezoeker in Nederland graag een pauze heeft tijdens filmvoorstellingen. Er werden maar liefst 1355 stemmen uitgebracht en de uitslag is duidelijk: een grote meerderheid van zestig procent wil dat er pauzes zijn tijdens bioscoopfilms.

Opmerkelijk in de uitslag is het gebrek aan eensgezindheid over de filmlengte waarin een pauze moet worden ingelast. Bijna een kwart van de mensen vindt dat er bij alle films een pauze moet zijn. 21 procent van de mensen die meededen aan ons onderzoek, stelt dat pauzes pas nodig zijn bij films die tweeënhalf uur of langer duren. Dan is er nog 18 procent die een pauze op prijs stelt bij films vanaf twee uur en 12 procent vindt dat pauzes pas bij films vanaf drie uur nodig zijn.

Wat de lengte van een pauze betreft, is weer meer eensgezindheid. Deze zou volgens 53 procent van de stemmers tien minuten moeten duren. Een veel kleiner deel stemt voor vijf minuten en vijftien minuten. De motieven achter die lengte wordt duidelijk uit de reacties.

Veel mensen hebben een pauze nodig om even naar het toilet te gaan, de benen te strekken, en wat eten en drinken te halen. Die mensen vinden het erg vervelend als er geen pauze in een film zit, omdat ze dan tijdens de voorstelling moeten opstaan.

De mensen die geen pauze willen zijn overigens opvallend mondig. Zij vinden het naar dat de film onderbroken wordt, want dat haalt ze uit de kijkervaring. Opmerkelijk is dat zij in sommige gevallen wel laten blijken het vervelend te vinden als tijdens de film mensen op staan en langslopen om even naar het toilet te gaan.

Omdat we de resultaten van het onderzoek zo sprekend vinden, hebben we op de redactie besloten om contact op te nemen met de grote bioscoopketens, om hen hiervan op de hoogte te brengen. Mochten er reacties volgen, laten we dat uiteraard weten.




NieuwsFilm

meest populair