Arthouse tv tip van het weekend: Easter Parade

Zwijmel mee met Fred Astaire en Judy Garland, morgen om 15.20 op BBC 2.

Eerder schreef ik al over The Band Wagon en mijn voorliefde voor Fred Astaire musicals en warempel zendt de BBC dit weekend een van zijn andere topfilms uit, waarin hij samenspeelt met mijn favoriete musicalactrice Judy Garland.

Easter Parade (1948) is een film die voor mij perfect in elkaar steekt. Twee van mijn favoriete sterren spelen de hoofdrol en het barst van de heerlijke Irving Berlin nummers en Astaire dansmomenten. Al heb ik de film denk ik al 10 keer gezien, ik kan er altijd nog een keer naar kijken want deze klassieker verveelt nooit. Het verhaal is uiteraard zo licht als een veertje. Danser Don moet een nieuwe danspartner vinden. Hij settelt voor Hannah, die verliefd op hem wordt. Maar Hughes denkt nog aan zijn oude danspartner en gebruikt Hannah eigenlijk om die jaloers te maken.

Topmomenten in deze film vormen de dans tussen Astaire en Ann Miller op het nummer It Only Happens when I Dance with You, Judy Garland die Better Luck Next Time bijna huilt en de slow motion dans van Astaire op Steppin' Out with my Baby. Maar wat zeg ik, de film bestaat van begin tot einde enkel uit fijne momenten, die je als hoogtepunt zou kunnen betitelen.

Wie zaterdag tijd heeft, kan voorafgaand op BBC 2 om 13.30 ook kijken naar That's Entertainment 3, waarbij stukjes uit 60 verschillende MGM musicals de revue passeren aan elkaar gepraat door de grote sterren zelf. Hoewel dit derde deel lang niet zo sterk is als de eerste twee delen, hadden ze toch nog genoeg goede momenten over om de speelduur van deze docu te vullen.

Nog een paar leuke feitjes over Easter Parade voor de liefhebbers:

– Eigenlijk zou Vincente Minnelli de regie verzorgen, maar Judy Garland was op dat moment met hem getrouwd (met dochter Liza als gevolg) en had net een inzinking achter de rug. De psychiater van Garland zei dat het niet goed zou zijn als haar man de regie op zich zou nemen, dus bedankte hij en nam Charles Walters het over.

– Ann Miller, die de bijnaam had de beste danseres te zijn van heel MGM, lijkt in de film moeiteloos haar danswerk te doen. Ze had echter vreselijke pijnen tijdens de productie, omdat ze door haar toenmalige echtgenoot was mishandeld en onder meer van de trap was gegooid door hem. De grote dansnummers doet ze met een rugbeschermer. wat haar prestatie nog ongelofelijker maakt.

– Gene Kelly zou eigenlijk de rol van Don spelen maar brak zijn enkel.

– Een nummer werd uiteindelijk geschrapt, namelijk Mr. Monotony uitgevoerd door Judy Garland. Deze vergeten scène is te zien in... That's Entertainment deel 3.

Easter Parade is zaterdag 8 november om 15.20 op BBC2.



NieuwsFilm

meest populair