'The Social Network' niet geliefd bij Mark Zuckerberg

De bedenker van Facebook laat fijntjes weten wat hij er precies van vind. Niet al te veel, helaas.

FilmTotaal 9 november 2014 13:00 in Celebrity
Voordat hij succes boekte met Gone Girl had regisseur David Fincher al vele andere bekende toppers gemaakt. The Social Network valt hier ook onder en kreeg vier jaar geleden positieve feedback en aardig wat prijzen in diens bezit. De dramafilm, die over de oprichting van Facebook gaat, werd grappig genoeg niet al te best ontvangen door de bedenker van het sociale online netwerk: Mark Zuckerberg. De 30-jarige computerprogrammeur vertelt nonchalant: "Wow, ik heb al een lange tijd niet aan die film gedacht. Ik heb hem min of meer vergeten. Het was wel een interessante ervaring om een film te bekijken die zogezegd over mijn leven gaat. Zogezegd."

Het interview verliep door middel van een live-stream op Facebook en hij liet weten dat Fincher en scenarioschrijver Aaron Sorkin veel hadden toegevoegd dat nep was. "Ik denk dat het simpelweg niet indrukwekkend genoeg was om een film te maken over het schrijven van codes en het bouwen van een product en een bedrijf. Je kan je dus indenken dat ze veel dingen hadden moeten uitdossen en verzinnen. Als ze echt een correcte film hadden gemaakt, zou je mij bij de computer hebben gezien die twee uur achterelkaar aan het coderen was. Dat zou hoogstwaarschijnlijk geen goede film hebben opgeleverd en die gasten wilden denk ik prijzen winnen en kaartjes verkopen."

Op het gebied van de laatstgenoemde dingen was The Social Network inderdaad geen blunder. Het budget van 40 miljoen dollar bracht wereldwijd bijna 225 miljoen op en qua prijzen sleepte de dramafilm er zo'n zeven in de wacht, waaronder Best Adapted Screenplay, Best Original Score en Best Director. De zaken die aan het verhaal toegevoegd waren deed Zuckerberg pijn. "Ze hadden goed hun best gedaan om interessante details juist te hebben, zoals het uiterlijk van het kantoor. Maar wat betreft het buitensporige plot - waarom en hoe we Facebook hadden gemaakt - hadden ze dingen verzonnen die ik pijnlijk vond. Ik neem onze missie serieus. We zijn hier niet enkel om een bedrijf te bouwen, maar om de wereld te verbinden. Wat ik daarnaast het interessants aan de film vond was het verzonnen plot waarin ik Facebook besloot te maken om meisjes te verleiden."

Zuckerberg deelde tevens mee dat de liefdesrelaties in de film onzin waren en dat zijn vrouw, Priscilla Chan, mogelijk niet meer met hem getrouwd zou zijn als dat allemaal waar gebeurd was. Ook vermeldde hij dat zijn ontmoeting met Jesse Eisenberg niet gladjes verliep. "Ik ontmoette de kerel die mij in de film speelde toen ik meedeed met Saturday Night Live. Ik denk dat hij lichtelijk bang voor mij was na zijn representatie, maar ik probeerde vriendelijk te doen. Ik denk dat het gewoon veel en zwaar werk vereist om het echte verhaal te vertellen."

NieuwsFilm