Pathé stapt uit NVB

De bioscoopketen is het niet eens met de weg die de NVB inslaat.

Pathé heeft het lidmaatschap van de Nederlandse Vereniging van Bioscoopexploitanten (NVB) per 1 januari opgezegd. Dit meldt de website Holland Film Nieuws, waar geschreven wordt dat Pathé het niet eens is met de stappen die de NVB zet om mee te gaan in de veranderingen van de bioscoopmarkt. Daarom zag het bedrijf naar eigen zeggen geen andere mogelijkheid dan uit de vereniging te stappen.

”De NVB houdt zich onder meer bezig met commerciële activiteiten, zoals De Nationale Bioscoopbon. Dat zou het niet moeten doen omdat het dan concurreert met activiteiten van de leden,” vertelde Pathé-directeur Lauge Nielsen. ”Maar daar wordt door verschillende leden anders over gedacht.”

De NVB speelt niet alleen een rol als uitgever van de Nationale Bioscoopbon, maar is ook een belangrijke speler in het overleg met bijvoorbeeld het Filmfonds en EYE. Daarnaast is het contractpartner in afspraken die gemaakt worden met bijvoorbeeld Buma en de Sena en speelt het een rol in cao-overleg.

De NVB zou zich volgens Pathé dan ook vooral moeten concentreren op het ondersteunen van leden en niet op het ondernemen van eventuele commerciële activiteit. ”Het bestuur komt begin december weer bij elkaar. Als dan blijkt dat er concreet stappen kunnen worden gezet om vooruitgang te boeken, overwegen wij om de opzegging terug te trekken,” meldt Nielssen van Pathé.

Verder laat Philip Wolff, vicevoorziter van de NVB, weten te verwachten dat het conflict voor 1 januari opgelost zal zijn. ”Het overgrote deel van onze leden kan begrip opbrengen voor het standpunt van Pathé. Wij zien ook geen conflict, alleen een felle discussie. We zien niet in waarom we hier niet voor 1 januari uit zouden komen.”



NieuwsFilm

meest populair