Fraai boek - Star Wars Art: Posters

Mooie posters van de eerste Star Wars-trilogie.

[/url]

Star Wars Art: Posters

Auteur:Roger KastelPagina's:180Release:2014Taal:Engels
Uitgeverij:AbramsDruk:1Uitvoering:Hardcover
ISBN:978-1-4197-1400-9


De afgelopen tijd is er van de stal van LucasFilm en uitgeverij Abrams een reeks boeken gekomen, onder de noemer Star Wars Art. Dit vijfde en laatste boek in de Art-reeks is een verzameling van alle posters van de Star Wars-films, Clone Wars animaties en evenementen. Kortom: een flinke verzameling van posters.

De enige tekst die het boek bevat, zijn het voorwoord en de introductie. In het voorwoord vertelt Drew Struzan over zijn kijk op Star Wars posters. Hij mocht posters maken gebaseerd op de eerste film van regisseur en franchise-bedenker [url=http://www.filmtotaal.nl/persoon.php?id=12176]George Lucas en was daar blij mee. In zijn introductie vertelt Roger Kastel ongeveer hetzelfde. Ook hij was blij met de kansen die hij kreeg voor het maken van posters en noemt Star Wars, hoe kan het ook anders, een fenomeen.



Die twee teksten zijn zo ongeveer het enige wat te lezen valt in dit boek. Dat hoeft geen punt van kritiek te zijn, want posterboeken zijn niet bedoeld om te lezen. Het is eerder de bedoeling om een reeks filmposters te laten zien, die tegelijk bepaalde ontwikkelingen kunnen blootleggen. Daar slaagt Star Wars Art: Posters gelukkig wel in.

Het boek staat boordevol schitterende posters en toont ook echt een ontwikkeling in de vorm die gekozen wordt en de manier waarop personages weergegeven worden. De eerste poster die je ziet is meteen een mooie, één van de eerste ontwerpen die Ralph McQuarrie ooit maakte voor de franchise. Chewbacca ziet er nog een beetje vreemd uit en C-3PO lijkt vooral op de robot uit de klassieke film Metropolis.

Daarna zijn er veel posters en schetsen te zien van de volgende films in de franchise. Gek genoeg behoort daar ook de film Ewoks: The Battle for Endor bij. Niet alle posters die je in dit boek aantreft zijn daadwerkelijk posters voor de franchise. Er zit ook mooi artwork tussen, zoals onderstaand pareltje. Dat soort posters zijn mooi om te zien en al door het boek bladerend, zie je een duidelijke ontwikkeling in stijl en weergave van de films.



Ondanks dat dit boek slaagt in zijn opzet als salontafelboek, vinden we het jammer dat de makers geen andere invalshoek kozen. Recent recenseerden we nog het boek The Art of Noir, dat een ontwikkeling blootlegde in filmposters in het noir genre. Daar waren mooie teksten in te vinden, waarin bedoelingen van bepaalde posters uitgelegd werden en ze tekstueel in het breder geheel gepast werden.

Het was mooier geweest als dat ook zo was geweest in Star Wars Art: Posters, dat nu niet meer is dan een salontafelboek. Het boek leuk om doorheen te bladeren, maar dan heb je het ook gehad. Star Wars Art: Posters is te koop bij webwinkels als Bol.com, Atheneaum en Libris. Uiteraard kun je het ook krijgen bij de betere boekhandel. Met dank aan uitgeverij Abrams voor het recensie-exemplaar.

[rating 3]

Lees hier méér boekrecensies van FilmTotaal.

NieuwsFilm

meest populair