Arthouse

Cubaans-Mexicaanse actrice Ninón Sevilla overleden

Een van de grootste sterren van de Mexicaanse cinema.

Beste filmliefhebber,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt. Dit vinden wij jammer, want FilmTotaal is dankzij onze advertenties gratis toegankelijk. Graag willen we je vragen een uitzondering te maken voor FilmTotaal. Hoe je dat moet doen lees je hier.

M.v.g FilmTotaal

door Michelle Iwema op 02.01.2015 om 17:21 in Arthouse
Actrice Ninón Sevilla is op 1 januari 2015 overleden op 93- jarige leeftijd, meldde de Latin Times. De Cubaans- Mexicaanse actrice was actief gedurende de gouden tijd van de Mexicaanse cinema in de jaren '40 en '50 en wordt gezien als een van de grootste sterren van de Rumberas film.

Sevilla werd in 1929 geboren in Cuba als Emelia Pérez Castellanos. Als jong meisje dacht ze er even aan om non te worden, maar veranderde van gedachten nadat ze als danser werd ontdekt. Na in de Cubaanse nachtclubs succes te hebben, vertrok ze in 1946 naar Mexico waar producent Pedro Arturo Calderón haar een filmcontract aanbood. Ze maakte haar filmdebuut in Carita de Cielo tegenover María Elena Marqués en Antonio Badú. Met de films Aventurera (1949) brak ze door als Elena Tejero en werd ze een van de belangrijkste actrices van de Rumberas film. Zo speelde ze ook in de successen als Sensualidad (1950), Mujeres sacrificadas (1952) en Aventura en Río (1953). Amerikaanse studio's MGM en Colombia boden haar aan om naar Hollywood te komen, maar Sevilla had daar geen zin in en bleef Latin films maken.

Toen de gouden tijd van de Mexicaanse cinema voorbij was, maakte Sevilla de overstap naar de televisie, In 1984 keerde ze terug naar het doek met een rol in Noche de Carnaval. Het nieuws van haar dood aan een hartaanval werd daar haar zoon Genaro Lozano bekendgemaakt. De Cubaanse regisseur Federico Wilkins bevestigde het nieuws op Twitter. "Om 3.45pm overleed Ninón Sevilla met een Cubaans paspoort," schreef hij. "Vaarwel Elena Tejero."

2 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

nieuwslaatste nieuws

meest populair