Algemeen

Matthew Vaughn: Superheldenfilms Christopher Nolan te duister

Mensen zouden alleen nog maar licht vermaak willen.

door Jim Pedd op 06.01.2015 om 13:04 in Algemeen
Christopher Nolans Batman-films mogen dan wel populair zijn geweest, als we regisseur Matthew Vaughn mogen geloven, is de tijd van duistere superheldenfilms voorbij. Vaughn gelooft dat het publiek op dit moment vooral lichthartige films willen zien en geen zwaar vermaak.

”Mensen willen op dit moment plezier hebben en kunnen ontsnappen aan de werkelijkheid. Kijk maar naar het succes van Guardians of the Galaxy. Ik denk dat Nolan het startschot heeft gegeven voor heel duister superhelden escapisme, maar ik denk ook dat mensen er nu wel genoeg van hebben.”

Mocht Vaughn gelijk hebben, zal Warner Bros. niet blij zijn. Die studio heeft namelijk naar het schijnt bewust gekozen om zijn DC filmuniversum een duistere sfeer mee te geven. Grappen zouden bijvoorbeeld niet of nauwelijks toegestaan zijn.

Wat vinden jullie? Is de tijd van duistere superheldenfilms inderdaad voorbij?

28 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

jaime91

Avatar

Vind ik niet. Ik vind dat er wel verschillen moeten zijn tussen DC en Marvel bijvoorbeeld.

Niet alles hoeft grappig te zijn. Wat ik weet van het Batman Universum is dat daar sowieso niet veel humor bij komt kijken. Het zit er af en toe wel in, maar in de Spider-Man comics/films/games etc zit dat bijvoorbeeld meer. Daarnaast moet er ook wel verschil zijn. Niet iedere comicbook film moet per se om te lachen zijn. Natuurlijk moet het vermaken, maar een film zonder humor kan ook heel goed vermaken.

Ik vind wel de regel van geen humor in de DC films onzin en ik denk ook dat DC dat helemaal niet zo bedoelt. Niet iedere film hoeft namelijk dezelfde serieuze toon te hebben, bij de een past dat beter als bij de ander.

Overigens vind ik het sowieso een beetje vreemd dat hij dit zegt, want The Dark Knight wordt niet voor niets door veel mensen gezien als de beste superheldenfilm. Dat komt niet alleen door de toon, maar ook doordat die film en sowieso de hele trilogie wat mij betreft de kijker serieus neemt. Goed geschreven personages heeft, en het hele superhelden gebeuren serieus neemt.

Daarmee zeg ik niet dat films die wat lichter zijn dat niet doen maar Nolan heeft wel iets nieuws laten zien met de superheldenfilms. En de comicbook film en vooral ook DC en de Batman films een jumpstart gegeven, wat echt wel nodig was. Aangezien Joel Schumacher dat eerder gruwelijk verkracht had.

Edit: Ik lees nu ook dat hij dit ook erkent, maar nogmaals ik denk niet dat Vaughn gelijk heeft dat mensen daar genoeg van hebben. Het nog even afwachten totdat DC met Batman V Superman komt maar die film gaat sowieso een gigantische hit worden en die film zal denk ik niet veel humor bevatten. Ik denk dat DC er goed aan doet Marvel niet te kopiëren maar door iets anders te willen doen.

Muufley

Avatar

Als ik que stijl zou moeten kiezen tussen die van Nolan's Batman films of de stijl van GOTG dan toch liever GOTG. Die film is supervermaak.

StarWars2015

Avatar

Nolan heeft juist laten zien dat superhelden films ook duister en serieus kunnen zijn. En gezien zijn successen met de trilogie is dat ook niet onverdiend. Dus je kunt niet stellen dat mensen hier genoeg van hebben. Een vergelijking met Guardians of the Galaxy is ook niet op z'n plek daarom. Persoonlijk denk ik dat het duistere zeker in superhelden films thuis hoort, maar humor is ook erg van belang. Persoonlijk denk ik dat Captain America: The Winter Soldier hier de perfecte combinatie van is.

benjamin

Avatar

Is dit nu heel slecht vertaald of redeneert die dude echt heel vreemd: een lichtvoetige film (GOTG) scoort, dus niemand heeft nog interesse in duisterdere films?

Muufley

Avatar

benjamin "Is dit nu heel slecht vertaald of redeneert die dude echt heel vreemd: een lichtvoetige film (GOTG) scoort, dus niemand heeft nog interesse in duisterdere films?"


Of, GOTG scoort dus de massa heeft ook interesse in niet-duistere films. Zeer eigenaardige redenering eh?

ridjieddo

Avatar

Ik vind dat ze een keer op moeten houden met het bekritiseren van de 'duistere' sfeer in films wegens de Dark Knight trilogie. Die Vaughn doet alsof Nolan 'donker' en 'realistisch' zelf heeft uitgevonden ofzo. Welke andere superhero films zijn uitgebracht die een wat serieuzere toon hebben? Watchmen en Man of Steel (en wellicht Spider-Man 3, hoewel ik die meer als een komedie zie), nou woooow zeg, echt veel man.

Bovendien zijn er genoeg grappige, minder serieuze films die niet zijn geslaagd: Fantastic Four, Green Lantern om een paar te noemen. Het gaat helemaal niet om de 'toon,' het gaat om de kwaliteit van de film zelf. Als de film goed is dan maakt het toch helemaal niet uit wat voor toon die heeft?! Hij verdient een Nolan-slap.

YOLO

Avatar

ridjieddo "Welke andere superhero films zijn uitgebracht die een wat serieuzere toon hebben?"

Wat dacht je van Tim Burton's Batman.
In een interview met Yahoo zei hij

"I remember ‘Batman’ getting so much flak and criticism at the time for being too dark and now 20-30 years later, it now looks like a light-hearted romp, it’s such a strange thing to go through."


En speaking of Tim Burton. Hij ziet het anders dan Matthew Vaughn.

"Marvel, they have their thing and there’s a certain formula to it all which seems to still be working," Burton told Yahoo Movies while promoting his new film ‘Big Eyes’.

"But how many times can you say ‘you’re wearing a funny costume’ with the tights and stuff? That’s been going on for 20 years now."

"Yes, we all know that superheroes are damaged individuals. Maybe we need to see a happy superhero?"

ridjieddo

Avatar

YOLO "tim burtons batman"


ik had het over de invloed van de Dark Knight trilogie

Brein8998

Avatar

Ik wil wel een duistere superhelden film van Nolan, maar niet van zack snyder.

DeMuizenkoning

Avatar

Airbender "The Dark Knight Rises: $1,084,439,099
Guardians of the Galaxy: $772,655,258

Als je kijkt naar deze nummers wilt het publiek meer duistere films.

Natuurlijk slaat wat ik zeg nergens op, maar dat geld ook voor Vaughn's vergelijking en hij moet zulke domme vergelijkingen ook niet maken. En why the fuck denkt Filmtotaal dat Vaughn relevant is dat Warner Bros niet blij zal zijn? Die man maakt goeie films maar hij zal echt geen invloed hebben hoor.

Edit: Captain America: The Winter Soldier is ook een goed voorbeeld. Serieuze film en een succes."


Volgens mij had Nolan's Batman reeks sowieso ongeveer 2,5 miljard ongeveer opgehaald, en dat is alleen wat het heeft opgehaald en verdient in cinemas. Nu heeft Nolan wel inderdaad een hele serieuze Batman neergezet, en veranderde ook bepaalde evenementenen, zelfs personages om ze beter te laten integreren in een serieuze en realistische superhelden film. Nu heeft hij misschien wel een of twee slippertjes gemaakt, vooral met een redelijke deel drie en misschien een paar fan boys die vonden dat hij het verhaal niet helemaal goed had verteld, maar de films waren toch wel grotendeels geslaagd. En wat betreft Warner Bros, het zal sowieso wel allemaal iets lichter worden nu we richting de Justice League gaan. Persoonlijk vind ik de wat duistere superhelden films beter, past in mijn ogen toch beter bij een superheld. Maar verder zoals Benjamin ook al zegt, domme redenering.

Steve-O

Avatar

benjamin "Is dit nu heel slecht vertaald of redeneert die dude echt heel vreemd: een lichtvoetige film (GOTG) scoort, dus niemand heeft nog interesse in duisterdere films?"

Die dude redeneert inderdaad echt heel vreemd. Allemaal gezwam.

YOLO

Avatar

ridjieddo "ik had het over de invloed van de Dark Knight trilogie"

Ik had de verkeerde zin gequote. Het moest zijn:

ridjieddo "Die Vaughn doet alsof Nolan 'donker' en 'realistisch' zelf heeft uitgevonden ofzo"

Dit slaat uiteraard op Tim Burton's Batman. Want daar is het mee begonnen met de kijker (iets) meer serieus te nemen met het superhelden gedoe. Daarvoor had je de lichte Superman films en de campy 60's Batman. Je zou ook The Punisher (Dolph Lundgren) kunnen noemen. Deze film kwam later uit dan Burton's Batman en had volgens mij niet zoveel invloed.

Olrik

Avatar

Vind ik niet!
Ik ben juist groot fan van de meer duistere superheldenfilms, al moet ik zeggen dat Guardians of the Galaxy een geweldige film was.

FilmMaster

Avatar

De comics zijn soms zelfs nog duisterder en gewelddadiger., dus nu ineens commentaar leveren is vreemd.
Bij avengers past dat lichtvoetige wel, niet bij Batman.

DeMuizenkoning

Avatar

Airbender "Ik noemde expres alleen Rises want Vaughn heeft het over "op dit moment" en Rises is Nolan's meest recente superhelden film."


Weet ik, ik gaf alleen nog wat meer details ;) en ik bedoelde daar ook mee dat alledrie z'n films gigantisch hebben 'gescoord' en verdient, hoeft niet meteen te betekenen dat het ook kwaliteit levert, maar drie keer achter elkaar drie geslaagde blockbusters laat ook wel zien dat mensen ook wel houden van wat duistere superhelden films. Maar die Vaughn heeft makkelijk praten, er komen sowieso nog bijna alleen maar wat grappigere en luchtigere superhelden films uit, op een of twee uitzonderingen na, hoeft niet te betekenen dat mensen er in een keer genoeg van hebben.

M0vieFreak

Avatar

Wat Nolan heeft gedaan met Batman is perfect. Het was realistisch en de donkere toon hoort bij Batman. Ik denk dat je goed moet kijken naar de karakters en dan bepalen welke toon de film moet hebben.

SunChaser

Avatar

Nolans Batman vindt ik leuk maar erg overrated. Had meer een soort die hard gevoel in new york dan superheld in gotham. Maar duister graag, wil een R rated Wolverine ipv van pg13

Frietgezicht

Avatar

jaime91 "Het nog even afwachten totdat DC met Batman V Superman komt maar die film gaat sowieso een gigantische hit worden en die film zal denk ik niet veel humor bevatten. "


Dit dus,vraag Vaughn na die film maar ff naar deze uitspraken.
En Days of Future Past had toch ook best een duister toontje(zeker de toekomst)

Superhelden zijn gewoon populair,duister of niet.

ridjieddo

Avatar

YOLO "Dit slaat uiteraard op Tim Burton's Batman. Want daar is het mee begonnen met de kijker (iets) meer serieus te nemen met het superhelden gedoe. Daarvoor had je de lichte Superman films en de campy 60's Batman. Je zou ook The Punisher (Dolph Lundgren) kunnen noemen. Deze film kwam later uit dan Burton's Batman en had volgens mij niet zoveel invloed."


Dan ben ik het geheel met je eens. Voorheen had ik veel respect voor hem, zeker na X-Men First Class (wat nog steeds mijn favo Xmen film is), maar dit vind ik toch wel tegenvallen. Het komt namelijk arrogant over. Burton's reactie is wat genuanceerder wat dat betreft.

benjamin

Avatar

Frietgezicht "En Days of Future Past had toch ook best een duister toontje(zeker de toekomst)"
Zelfs de eerste scène van First Class was toch redelijk serieus en duister qua toon.

Frietgezicht

Avatar

benjamin "Zelfs de eerste scène van First Class was toch redelijk serieus en duister qua toon."


Je bedoeld de 1ste scene van de 1ste X-Men film? :P

Baron Von Marlon

Avatar

Mij maakt het niet uit als het maar goed gedaan is.
Daar draait het uiteindelijk om.

En Nolan en zijn trilogie zijn overgewaardeerd.
The Dark Knight is een sterke film de andere zijn matig. Net zoals het meeste van zijn werk.

DeMuizenkoning

Avatar

Baron Von Marlon " En Nolan en zijn trilogie zijn overgewaardeerd.
The Dark Knight is een sterke film de andere zijn matig. Net zoals het meeste van zijn werk."


Grapjas B-)

thehungergames

Avatar

Batman is gewoon een duister personage. Toch zat er ook een beetje humor in de Dark Knight trilogy. Bijvoorbeel in TDK als die jongetjes zitten te schieten met hun handen en er dan precies in de richting waar ze op richten een ontploffing is.
Verder vind ik duistere en humoristische superheldenfilms wel goed verdeeld. Zo'n beetje alles van DC en Fox is serieus en bijna alles van Marvel bevat heel veel humor.

Decepticon

Avatar

Airbender "The Dark Knight Rises: $1,084,439,099
Guardians of the Galaxy: $772,655,258

Als je kijkt naar deze nummers wilt het publiek meer duistere films.

Natuurlijk slaat wat ik zeg nergens op, maar dat geld ook voor Vaughn's vergelijking en hij moet zulke domme vergelijkingen ook niet maken. En why the fuck denkt Filmtotaal dat Vaughn relevant is dat Warner Bros niet blij zal zijn? Die man maakt goeie films maar hij zal echt geen invloed hebben hoor.

Edit: Captain America: The Winter Soldier is ook een goed voorbeeld. Serieuze film en een succes."
Ben het helemaal met jou en Benjamin en vele anderen eens. domme rdenering die eigenlijk nergens op slaat.
En de X-Men films zijn over het algemeen ook duister van toon. En net zoals velen al zeggen, het ligt ook aan het personage zelf, Batman is nu eenmaal duister.
Ik wil Vaughn straks wel eens horen, zodra Batman V Superman uit is, die gaat gruwelijk scoren.

"Mensen willen op dit moment plezier hebben en kunnen ontsnappen aan de werkelijkheid."

Is dit niet wat films altijd al bieden, ontsnapppen aan de werkelijkheid? In ieder geval de actiefilms. Film ís nu eenmaal entertainment, hoort je te vermaken, op alle fronten, ook drama's.

Frietgezicht

Avatar

Airbender " En why the fuck denkt Filmtotaal dat Vaughn relevant is dat Warner Bros niet blij zal zijn? Die man maakt goeie films maar hij zal echt geen invloed hebben hoor.

"


FT bedoeld als Vaughn gelijk heeft natuurlijk(staat er ook)
Zijn mening zal Warner Bros worst wezen.

NieuwsFilm

meest populair