Fraai boek - Fan Phenomena: The Hunger Games

Iets teveel fan en te weinig afstand tot de franchise.

[/url]

Fan Phenomena: The Hunger Games

Auteur:Nicola BaldkinPagina's:164Release:2014Taal:Engels
Uitgeverij:Intellect BooksDruk:1Uitvoering:Paperback
ISBN:978-1-78230-204-1


The Hunger Games werd in 2008 gelanceerd door schrijfster Suzanne Collins. De reeks werd meteen een succes, want er werden meer dan 200,000 boeken verkocht. Geen wonder dus dat er vervolgens besloten werd tot het maken van een film, met daarin [url=http://www.filmtotaal.nl/persoon.php?id=113752]Jennifer Lawrence als hoofdrolspeelster. Volgend jaar verschijnt de laatste film in de franchise en in deze editie van Fan Phenomena wordt gekeken naar de grote fanschare.

Het boek telt negen essays, met titels als Hunger For The Games: War & Violence, Fan Philosophies & Activism: The Hunger Games for Social Good en Playing at The Hunger Games: Fandom Play Online & IRL. Die worden verder afgewisseld door korte stukjes waarin fans over hun favoriete franchise mogen vertellen.



De essays zijn makkelijk te lezen, maar misschien wel een beetje te makkelijk. Continu lijkt schrijfster Nicola Baldkin zichzelf te herhalen en qua opbouw zit het ook niet helemaal strak in elkaar. Het essay War & Violence schrijft over een veelvoud van dingen. Allereerst over de manier waarop geweld in de franchise wordt weergegeven. Daarnaast over de manier waarop dat geweld van boek naar film overgeheveld is. Op de derde plaats over de commentaren over de manier waarop geweld in de media zou spelen.

Direct daarna volgt Baldkin met een nieuwe opsomming van de manier waarop er gekeken wordt naar geweld in de franchise. Er wordt gekeken naar de gewelddadige manieren van het Capitol. Daarna wordt er gekeken naar de manier waarop dat wordt weergegeven in de films en daarna kijkt schrijfster Baldkin naar de manier waarop dit in de cultuur past.

Zoals je merkt, introduceert ze daarmee twee keer op rij dezelfde feiten. Het is ietwat vreemd en onnodig en die trend wordt eigenlijk in bijna het hele boek voortgezet. Echte logica en structuur ontbreekt, wat jammer is, want op zichzelf genomen zijn de besproken onderwerpen erg interessant en kan er potentieel veel uitgehaald worden.



In dit boek lijkt het erop dat schrijfster Nicola Baldkin iets teveel een fan is geweest en er iets te weinig moeite gestoken is in het redigeren van de teksten. Gelukkig is het verder niet een en al kommer en kwel. Er wordt bijvoorbeeld doorverwezen naar andere boeken en online teksten waarin verder gesproken wordt over de onderwerpen. Ook de interviews met fans van de franchise zijn leuk om te lezen. Verder is het geheel mooi vormgegeven en zijn de afbeeldingen allemaal in kleur.

Een echte aanrader is Fan Phenomena: The Hunger Games dus niet, tenzij je echt houdt van de franchise. Je kunt het boek online kopen bij webwinkels als Bol.com en Atheneaum. Verder kun je het uiteraard ook krijgen bij de betere boekhandel. Met dank aan uitgeverij Intellect Books voor het recensie-exemplaar.

[rating 2]

Lees hier méér boekrecensies van FilmTotaal.

NieuwsFilm

meest populair