Balkenende als kakkerlak in Pluk

Een moralistische kakkerlak met het stemgeluid van premier Jan-Peter Balkenende. Dat biedt de verfilming van het Annie M.G. Schmidt-boek Pluk van de Petteflet, die volgende maand in de bioscoop gaat draaien.

Cabaretier Owen Schumacher, die de premier al regelmatig persifleerde in het tv-programma Kopspijkers, leent als zijn bekende typetje Balkenende zijn stem aan kakkerlak Zaza, de goede vriend van hoofdrolspeler Pluk. Dat heeft regisseur Ben Sombogaart dinsdag gemeld.

De dieren in de film worden gespeeld met handpoppen. Bekende Nederlanders als Karin Bloemen (paard Langhorst), Martine Sandifort (Dolly de duif), Marc-Marie Huijbrechts (de Lispeltuut), Frits Lambrechts (de Heen-en-weerwolf) en Dolf Jansen (Schuw konijn) spreken de stemmen van de dieren in.

,,Het is zeker niet de bedoeling onze premier te beschimpen'', verduidelijkte Sombogaart. ,,Scenariste Tamara Bos had al vanaf de eerste scriptversie de stem van Schumacher als Balkenende in haar hoofd. Zaza heeft ook regeltjes, normen en waarden hoog in het vizier staan en is bovenal een keurige kakkerlak.'' Sombogaart benadrukte dat er geen uiterlijke gelijkenis is tussen Zaza en Balkenende.



NieuwsFilm

meest populair