Fraai boek - The Art of Big Hero 6

Mooi artwork boek over de nieuwe Marvel/Disney-film.

[/url]

The Art of Big Hero 6

Auteur:Jessica JuliusPagina's:168Release:2015Taal:Engels
Uitgeverij:Chronicle BooksDruk:1Uitvoering:Hardcover
ISBN:9781-452-122-212


Big Hero 6 is de eerste film waar Disney Animation Studios aan begon te werken, nadat Disney Marvel had opgekocht. De makers waren op zoek naar de meest obscure comic die ze maar konden vinden, om zoveel mogelijk vrijheid te hebben. Dat is gelukt, want tot voor kort was de comicreeks niet bepaald bekend. Chronicle Books speelt in op de release van de film, met de uitgave van dit artwork boek.

Het boek van Jessica Julius is in drie delen gesplitst: The World of Big Hero 6, The Characters of Big Hero 6 en Cinematography en behandelt elk grote happen van de film. Het geheel wordt echter begonnen met een voorwoord van Pixars John Lasseter en regisseurs Don Hall en Chris Williams. En dan is er natuurlijk een inleiding van Julius zelf, die handelt over het tot stand komen van de film.



The Art of Big Hero 6 bevat vooral een interessant eerste deel. De stad waar alles zit afspeelt, heet San Fransokyo en bestaat uit een samenvoeging van San Francisco en Tokyo. De bespreking van hoe die samenvoeging tot stand is gekomen, is interessant om te lezen. En het geheel gaat gepaard met foto's van echte locaties in beide steden en waarom ervoor gekozen is juist die locaties in de film te plaatsen.

Ook andere locaties die belangrijk zijn in de film, komen aan bod. Zo staat het huis van hoofdpersoon Hiro, dat een beetje doet denken aan een oud Victoriaans landhuis, in het spotlicht. Andere locaties, zoals de plaatselijke universiteit en hoe die ontworpen is, komen uiteraard ook aan bod. Mooi is hoe telkens belicht wordt welke elementen uit Japanse en uit Amerikaanse cultuur genomen zijn voor deze locaties.

Daarna worden de personages uit de film besproken. Interessant is een deel waarin gekeken wordt naar de weergave van echte mensen en de omzetting daarvan naar een comicachtige wereld. Verder worden ook kostuums en technologieën besproken. Mooi is dat daarbij zeer veel verschillende schetsen getoond worden.

Tot slot is er nog een deel van het boek dat handelt over de cinematografie. Daar is veel aandacht aan besteed bij het maken van de animatiefilm. Voor de locaties en personages werd een hoog gestileerde aanpak gehanteerd, maar voor de opnames moest juist een realistische aanpak gehanteerd worden. Dat uit zich in de film door bijvoorbeeld bepaalde shots en belichting. Hierin toont Julius bepaalde echte foto's en ook de CGI renders daarvan.



Al met al levert Chronicle weer een zeer compleet boek af met The Art of Big Hero 6. Centraal staan niet alleen de locaties en personages, zoals gebruikelijk is bij artwork boeken, maar ditmaal wordt er ook extra veel aandacht besteed aan de cinematografie. Dat laatste is een erg mooi deel van het boek, dat wat ons betreft vaker terug mag komen bij artwork boeken.

Het geheel wordt nog afgemaakt met een stijl die erg doet denken aan comics. Veel diepgang zal je echter niet vinden in het boek, maar het is de vraag of je daar echt naar op zoek moet bij dit soort werk. The Art of Big Hero 6 is online te bestellen via webwinkels als [url=http://www.bol.com/nl/p/the-art-of-big-hero-6/9200000025794510/]Bol.com, Libris en Atheneaum. Met dank aan uitgeverij Chronicle Books voor het recensie-exemplaar.

[rating 4]

Lees hier méér boekrecensies van FilmTotaal.

NieuwsFilm

meest populair