Fraai boek - 2001 and Counting

Kubrick, Nietzsche en moderne thema's. Een goede combinatie?



2001 and Counting

Auteurs:Bruce KapfererPagina's:100Release:2014Taal:Engels
Uitgeverij:Paradigm Druk:1Uitvoering:Paperback
ISBN:978-0-98420-105-1


Stanley Kubricks 2001: A Space Odyssey kwam in 1968 uit, maar spreekt nog steeds tot de verbeelding van velen. Dat komt waarschijnlijk deels voort uit het feit dat niemand, zelfs Kubrick niet, weet wat precies de bedoeling van bepaalde scènes is. Bruce Kapferer doet nog een duit in het zakje met zijn interpretatie van de film.

Met dit essay probeert Kapferer te laten zien dat A Space Odyssey nog altijd actuele thema's behandelt. Daarnaast koppelt hij de film aan Also Sprach Zarathustra van filosoof Friedrich Nietzsche. De grote vraag is natuurlijk, of deze claims goed bewezen worden.



Allereerst moet gezegd worden dat Kapferers schrijfstijl erg plezierig is om te lezen. Zijn proza is niet ingewikkeld en behandelt zo nu en dan toch redelijk ingewikkelde materie. Dit doet hij door het verhaal van A Space Odyssey zeer uitgebreid te bespreken en tussendoor te verwijzen naar Nietzsche.

Zo staat het einde van de film volgens Kapferer symbool voor de transitie van gewone mens naar übermensch. Dit toont Kapferer niet aan, maar ondersteunt hij enkel met wat omschrijvingen van gebeurtenissen uit de film. Zodoende wordt de stelling niet heel overtuigend ontwikkeld, wat jammer is.

Eigenlijk zit het hele boek vol met dit soort gebreken. De film wordt zeer uitgebreid besproken (de filmbespreking beslaat meer dan tweederde van het boek) en daardoor is er weinig ruimte om argumenten aan te dragen. Wanneer die aangedragen worden, baseert auteur Kapferer zich op aannames die hij vervolgens niet of nauwelijks onderbouwt.



Wat ons betreft is dat jammer en had er veel in dit boek gezeten. A Space Odyssey had veel minder uitgebreid besproken kunnen worden en dan was er meer ruimte, om de argumentatielijn uit te zetten en op te bouwen. Je mag immers wel aannemen dat, als iemand dit soort boek koopt, hij of zij de film al gezien heeft.

Deze gebreken maken het boek niet echt een absolute aanrader. 2001 and Counting is te koop bij webwinkels als Bol.com, Atheneaum en Libris en uiteraard ook bij de betere boekhandel. Met dank aan uitgeverij Paradigm voor het recensie-exemplaar.

Lees hier meer boekrecensies van FilmTotaal.

NieuwsFilm

meest populair