Flashback Friday: 'How to Marry a Millionaire'

Golddiggers Monroe, Bacall en Grable vinden onverwacht ware liefde.

Met de veiling van de bezittingen van Lauren Bacall keek ik van de week haar filmlijst weer even door. Behalve de films die ze met haar man Humphrey Bogart maakte, springt voor mij How to Marry the Millionaire er echt tussenuit als een film die ik keer op keer kan zien en altijd leuk blijft. Dat komt niet alleen door Bacall maar ook evengoed door de twee andere hoofdrolspelers Marilyn Monroe en Betty Grable.

De film gaat over de drie modellen Schatze Page, Loco Dempsey en Pola Debevoise die een luxueus appartement in New York huren, maar weinig geld hebben. Om dat probleem op te lossen, plannen ze om met miljonairs te trouwen. Alle drie zetten ze hun zinnen op een rijke man, om natuurlijk verliefd te worden op anderen zonder geld.

Het verhaal van How to Marry the Millionaire is natuurlijk dun, maar de drie vrouwelijke hoofdrollen weten het tot een ontzettend leuke kijkervaring te maken. Het zit vol humor, oneliners en natuurlijke chemie tussen de actrices. Betty Grable wordt als eerste genoemd op de aftiteling, maar Monroe kreeg bij de release voorrang op de posters en op de trailers. Voor haar was het een doorbraak als grote ster, terwijl de carrière van Grable al over het hoogtepunt heen was. Maar tussen beide actrices was echter geen sprake van jaloezie want Monroe en Grable werden vriendinnen op de set, waarbij de oudere actrice haar jongere tegenspeelster aanmoedigde om te genieten van het succes en ervoor te gaan.

How to Marry the Millionaire werd gefilmd in Technicolor en was de eerste Cinemascope film, een systeem voor opname en projectie van extra-brede beelden. The Robe wordt vaak gezien als de eerste Cinemascope- film, maar was eigenlijk de tweede al kreeg deze van de studio wel een eerdere release. Hierdoor was The Robe wel de eerste film waarbij het publiek met het nieuwe beeldformaat kennis kon maken.

Interessant detail is dat Nicole Kidman in 2007 de rechten via haar productiebedrijf Blossom Films kocht van de film en bezig zou zijn om een remake te ontwikkelen, waar ze zelf ook in mee zou spelen. Mocht het een exacte remake zijn, is Kidman eigenlijk wat te oud. Het gaat er juist om dat de drie modellen zo jeugdig en aantrekkelijk zijn, dat ze zonder enige moeite elke man aan de haak kunnen slaan. Als het zou gaan om drie vrouwen boven de veertig, wordt het toch een ander soort film. We zullen het vanzelf wel zien, wanneer er wat bekend wordt over de productiedata.

De film zit werkelijk vol leuke quotes, maar de leukste vind ik zelf eentje van Bacall: “What I’m trying to tell you is that I’ve always liked older men. Look at Roosevelt, look at Churchill, look at that old fella, what’s-his-name, in African Queen—absolutely crazy about him.” Die 'old fella' uit The African Queen was natuurlijk haar echtgenoot Humphrey Bogart.

En nog een paar andere quotes voor de liefhebbers:



NieuwsFilm

meest populair