'The Sound of Music' viert vijfigste verjaardag

Julie Andrews onthult geheim van het succes.

Weinig films zijn zo geliefd als de klassieker The Sound of Music uit 1965, gebaseerd op de gelijknamige Rodgers & Hammerstein musical. Dit jaar bestaat de film 50 jaar en daarom is het tijd voor vieringen, vier boeken die uitkomen, speciale DVD- uitgaven en voor castleden om terug te blikken. "Ik zeg de hele tijd dat het een slechte grap moet zijn," vertelde hoofdrolspeelster Julie Andrews aan The Associated Press. "Het zal toch maar dertig jaar zijn, en niet vijftig sinds we die film hebben gemaakt? Ik heb het gevoel ergens onderweg 20 jaar kwijt te zijn geraakt."

Hoewel veel andere klassiekers erg geliefd zijn, heeft The Sound of Music wel een bijzondere plaats in de filmgeschiedenis. Andrews zegt te weten waarom de film zo een succes is geworden en gebleven. "Deze is nog steeds zo geliefd omdat het zo goed is gemaakt met mooie muziek en prachtige extra' s zoals het landschap, de bergen, de kinderen, een avontuurlijk verhaal en een romantisch verhaal en dat allemaal samen."

Het verhaal van The Sound of Music was losjes gebaseerd lop het leven van Maria von Trapp (in het echt liep het even anders en was ze niet bepaald de zoetsappige Maria zoals ze in de musicalversie wordt geportretteerd). In de film wordt Maria de nieuwe nanny bij de familie Von Trapp om verliefd te raken op de vader van het gezin (die weduwnaar is) aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog. Hoewel de film veel fans kreeg, zijn er ook genoeg mensen die juist een hekel hebben aan de film en het allemaal te zoetsappig vinden. Het lijkt erop dat Christopher Plummer die Captain von Trapp speelde, tot de laatste categorie behoorde toen ze de film maakten. Hij noemde bijvoorbeeld de film The Sound of Mucus. "Ik heb de film nooit in zijn geheel afgekraakt," zei Plummer. "Ik gaf alleen af op het feit dat ik een rol moest spelen in de film, die ik niet bepaald spannend vond. Ik dacht dat ik het helemaal was in die tijd en vond deze rol inferieur."

Maar volgens Andrews kwam de houding van Plummer de film juist ten goede, omdat het anders te zoetsappig was geweest. "Hij was zo geweldig in de film," zei Andrews. "En we zijn al deze jaren goed bevriend gebleven."



NieuwsFilm

meest populair