Arthouse

Vertoning 'Citizen Kane' in het kasteel van Hearst

Film werd gebaseerd op het leven van krantenmagnaat Hearst.

door Michelle Iwema op 18.03.2015 om 17:18 in Arthouse
Toen Citizen Kane zou worden uitgebracht, deed krantenmagnaat William Randolph Hearst alles binnen zijn macht om de film te verbieden. Die macht was aanzienlijk en hoewel Citizen Kane wel een release kreeg, zorgde Hearst ervoor dat het geen succes werd. Alle kranten en radiostations uit zijn mediaconglomeraat werd verboden om de film te noemen en de film flopte. Welles kreeg hierdoor later niet meer de creatieve vrijheid die hij genoot bij het maken van deze film.

De film vertelt het verhaal van Charles Foster Kane, een man die alleen bezig is zijn macht te vergroten. Het begint met de dood van Kane in Xanadu, zijn grote maar vervallen landhuis te Florida. Daar begon al de eerste vergelijking met Hearst aangezien hij zelf in een prachtig kasteel woonde genaamd San Simeon. Maar nu is iets gebeurd dat ondenkbaar zou zijn geweest tijdens het leven van Hearst; twee vertoningen vonden afgelopen week plaats van Citizen Kane in San Simeon.

De speciale twee screenings vormden onderdeel van het San Luis Obispo Film Festival en kosten voor een kaartje waren 1000 dollar per persoon. De organisatie van het festival hield de screening houden in de bioscoopzaal in het kasteel met vijftig stoelen, die er ook al was in de tijd van Hearst. Zijn achterkleinzoon gaf toestemming voor de screenings en wil hiermee een streep trekken onder het verleden en hoopt dat mensen hiermee het verschil zien tussen de fictie van Welles en zijn eigen overgrootvader.

Voor de 1000 dollar kregen gasten niet alleen een filmkaartje maar ook een tour van San Simeon en een receptie op de patio met uitzicht op de oceaan.

1 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

xarkov

Avatar

Ik wil ook een kasteel.

NieuwsFilm

meest populair