Fraai boek - Film Music

Een mooie mini-encyclopedie met een focus op klassieke filmmuziek.


Film Music

Auteurs:Rob WeinbergPagina's: 112 Release:2014Taal:Engels
Uitgeverij: Elliott & ThompsonDruk:1Uitvoering:Hardcover
ISBN:978-1-78396-052-1

Klassieke muziek is van alle tijden en speelt ook een belangrijke rol in films. Geen wonder dus dat ClassicFM een boekje heeft uitgebracht over de rol van klassieke muziek in films. Film Music is echter geen gewoon boekje, maar een encyclopedie. En een verrassend complete ook, voor een werk van dit formaat.

Op zeer toegankelijke wijze wordt door schrijver Rob Weinberg begonnen met een introductie in de filmmuziek. Volgens hem begon de relatie van films en klassieke muziek al in de jaren 1890, toen het nieuwe vermaak nog in de kinderschoenen stond. Dat is niet vreemd, want films hadden eerst geen geluid en werden daarom vergezeld van live gespeelde pianomuziek. Die pianisten sloegen er eerst maar wat op los, maar na verloop van tijd, besloot men klassieke stukken te gebruiken.



De omslag vond volgens Weinberg al in 1904 aan, toen componist Herman Finck muziek voor films mocht schrijven. Dat dit het begin vormt van een lange relatie tussen klassieke muziek en film, blijkt wel uit de rest van het boekje. Individuele filmmakers en componisten komen allemaal voorbij. Zo wordt begonnen met Charlie Chaplin en krijgen we in het kort te lezen dat hij al vroeg samen ging werken met onder andere grootheid Sergei Rachmaninov.

Vervolgens behandelt Weinberg verschillende periodes uit de geschiedenis van Hollywood, gekoppeld aan componisten. Telkens weer vertelt hij kort over hun ervaring en wat kenmerkend is voor hun filmmuziek. Ennio Morricone staat bijvoorbeeld bekend om zijn gebruik van de harmonica en elektrische gitaar.

Maar het boekje bevat nog veel meer dan alleen informatie over individuele componisten en de tijdsperiode waarin zij opkwamen. Film Music bevat ook een lijst van biopics over componisten, klassieke stukken die in films gebruikt zijn, prijswinnende filmmuziek en een lijst met de meest gedownloade filmmuziek (Howard Shore's Lord of the Rings is hier de winnaar).



Hoe klein het boekje ook is (Film Music bevat slechts 112 pagina's, die ook nog op klein formaat en met grote letters gedrukt zijn), Rob Weinberg weet er veel informatie in te stoppen. Dat maakt het een genot om doorheen te bladeren en te lezen. Voor de leek bevat het boek verder ook meer dan genoeg informatie, al zal je voor echte diepgang naar andere boeken over de filmmuziek moeten kijken.

Film Music is online te bestellen via websites als Bol.com, Libris en Athenaeum en uiteraard kan je het ook kopen bij de betere boekhandel. Met dank aan uitgeverij Elliott & Thompson voor het recensie-exemplaar.

Lees hier meer boekrecensies van FilmTotaal.

NieuwsFilm

meest populair