Alles over 'Frank'

Ietwat vreemde film met Michael Fassbender als een nogal teruggetrokken muzikant.

Komende donderdag komt de film Frank uit in de bioscopen. Daarom zetten we in deze rubriek alvast wat feiten op een rij die je moet weten voordat je de bioscoop inwandelt. De film gaat op 9 april in première.

Frank


Duur: 140 minutenGenre Drama, Komedie, MuziekBudget: 1,5 miljoen dollar
...
...
...

Cast & Crew:
RegieLeonard AbrahamsonScenario Jon Ronson, Peter StraughanDomnhall Gleeson Jon BurroughsMoira Brooker Jons MotherPaul Butterworth Jons FatherMichael Fassbender FrankPhil Kingston Radio DJ
...
...
...
...
...
...
...

Synopsis

Beginnend muzikant Jon scoort tot zijn grote geluk een plek in een onconventionele avant-garde popband. Aan het hoofd staat de mysterieuze en charismatische Frank, een muzikaal genie dat zich achter een opvallend groot masker verschuilt. Samen met zijn excentrieke sidekick Clara zetten ze Jon's wereld op zijn kop. Wanneer de groep zich voor de opnames van hun nieuwe album terugtrekt, wordt de situatie met de minuut vreemder.

Productiegeschiedenis

Frank is een fictief verhaal, gebaseerd op Frank Sidebottom, het alter ego van Chris Sievey. Ook andere muzikanten, waaronder Daniel Johnston en Captain Beefheart, dienden als inspiratie voor de film, die mede geschreven werd door Jon Ronson. Hij speelde zelf in de band van Sidebottom, dus we begrijpen waar zijn inspiratie vandaan kwam.

Al in 2013 werd de film opgenomen, in County Wicklow, Dublin en New Mexico. In januari 2014 ging de film in première, tijdens het Sundance Film Festival. De Europese première vond plaats in Dublin, op 25 april 2014. Vervolgens werd de productie in mei 2014 nog uitgebracht in een reeks Europese landen, maar gek genoeg niet Nederland, waar de film nu pas uit komt.

Eerste reacties

De ontvangst van Frank is erg positief, dat blijkt wel als we kijken naar de score van de film op RottenTomatoes. Op de recensie aggregator staat de film op een score van 92 procent, op basis van 145 recensies. Daarvan waren er slechts 12 negatief, waarmee de film Certified Fresh is. "Graappig, slim en indrukwekkend ongewoon. Frank overstijgt de valkuilen van zijn eigenzinnigheid, met een oprecht en tot nadenken stemmend verhaal."

Box office prestaties

Zijn budget heeft Frank al lang en breed terugverdiend. De productie, die voor 1,5 miljoen dollar gemaakt werd, haalde tot nu toe zo'n 1,8 miljoen dollar op aan de wereldwijde box office. Daarvan is zo'n 1,176 miljoen dollar afkomstig uit het andere landen dan de Verenigde Staten.

Wat de film in Nederland gaat doen, is moeilijk te voorspellen. Veel zal er niet omgezet worden, gezien het beperkte publiek dat Frank aan spreekt. Het is een heuse indiefilm en die staan zelden garant voor een hoge opbrengst. We gaan daarom uit van een opbrengst van maximaal 200.000 tot 500.000 euro.

Trivia

Alle muziek die de band speelt in de film, wordt daadwerkelijk door de castleden gemaakt. De rol van Frank werd oorspronkelijk geschreven met Johnny Depp in gedachten. Michael Fassbender hoorde echter van het script en benaderde de producenten, om hen te laten weten hoe graag hij de rol wel niet op zich wilde nemen.

•

•

•





NieuwsFilm

meest populair