Jodie Foster zat bijna niet in 'Silence of the Lambs'

En ook Anthony Hopkins was niet de eerste keus.

Regisseur Jonathan Demme had met Silence of the Lambs een groot success in handen. Zo won de film Best Picture, Best Director, Best Actress, Best Actor én Best Adapted Screenplay tijdens de uitreiking van de Academy Awards in 1991. De prijs voor de beste actrice ging uiteraard naar Jodie Foster, die in de film de rol van Clarice Starling speelde. Nu blijkt dat Demme eerder een andere actrice wilde voor die rol.

Tijdens het Austin Film Festival vertelde hij Michelle Pfeiffer, Meg Ryan en Laura Dern overwogen te hebben voor de rol. ”Ik dacht niet dat Jodie Foster bij de rol paste,” onthulde Demme. ”Ze komt uit Californië en vond haar Boston-accent niet geloofwaardig. Ik vond haar spel in The Accused erg gemaakt en was niet bepaald onder de indruk.”

Zijn eerste keus voor de rol was Pfeiffer, maar die ”vond het stuk te duister,” en dus moest hij naar Ryan kijken. Zij was ”lichtelijk beledigd” toen Demme haar de rol aanbood. En Dern werd afgewezen door de producenten, omdat zij haar te onbekend vonden. Foster had verder al tweemaal haar interesse in de rol laten blijken, maar Demme was dus niet onder de indruk. Uiteindelijk besloot hij haar toch de rol aan te bieden. ”En kijk maar wat er gebeurde. Ik werd verliefd op haar en noemde ons productiebedrijf, Strong Heart Productions, naar Jodie’s karakter.”

Geinig ander feitje dat Demme onthulde: Anthony Hopkins, die de Oscar won voor beste acteur voor zijn rol als seriemoordenaar Hannibal Lecter, was ook niet de eerste keus. Dat was Sean Connery.



NieuwsFilm

meest populair