Featured

Flashback Friday: 'Barefoot in the Park'

Klassieker uit 1967 met een jonge Robert Redford en Jane Fonda aan het begin van hun carrière.

door Michelle Iwema op 01.05.2015 om 15:47 in Featured
Van de week kreeg Robert Redford een Chaplin Award en was er een kleine The Way we Were reünie op de rode loper, aangezien Barbara Streisand ook aanwezig was om hem de ereprijs te overhandigen. Maar minder aandacht was er voor een reeks filmreünies met de aanwezigheid van Jane Fonda. Zij maakten beiden hun speelfilmdebuut in Tall Story en hadden een paar jaar later met Barefoot in the Park de eerste kaskraker van beiden hun carrière. Toevallig zag ik laatst Barefoot in the Park voor de eerste keer. Eigenlijk had ik weinig verwachtingen vooraf, omdat het verhaal op papier maar dunnetjes leek en bovendien gedateerd. Maar ik was toch prettig verrast door de film, met name dankzij de enorme charme van beide hoofdrolspelers.

De film gaat over de eerste weken huwelijk van een verliefd stel. Ze zijn echter tegenpolen. Corie is een onafhankelijke meid met een open instelling, Paul is conservatiever. Na hun eerste getrouwde dagen door te hebben gebracht in een hotel betrekken ze een appartement in Greenwich Village. En daar beginnen de fricties. Het appartement is namelijk verre van idyllisch en het stel krijgt te maken met allerlei mankementen zoals lekkages en last van bijvoorbeeld de bovenbuurman, die te pas en te onpas even binnen komt.

Barefoot in the Park is gebaseerd op de gelijknamige Broadway- productie geschreven door Neil Simon over de eerste weken van zijn huwelijk met eerste echtgenote Joan Baim. Redford had op Broadway ook de rol gespeeld van Paul, maar verwachtte hier niet voor gevraagd te worden. Dit omdat vaak acteurs die op Broadway een rol speelden voor de filmversie werden overgeslagen en Redford zelf was er ook geen fan van om zichzelf te herhalen maar besloot desondanks toch ja te zeggen.

Voor de vrouwelijke hoofdrol werd allereerst Natalie Wood benaderd, omdat zij een enorme chemie met Redford had gehad in de film This Property is Condemned (daarover meer in een volgende Flashback Friday), alleen had Wood net besloten een pauze in te lassen in haar carrière en bedankte zij. Een hele reeks actrices werd benaderd en zelfs Nancy Sinatra werd genoemd als mogelijke Corie. Uiteindelijk werd het Jane Fonda.

De piepjonge Fonda en Redford vormen op het doek een ontzettend aantrekkelijk koppel. Redford was op het hoogtepunt van zijn looks een van de knapste acteurs die op film is verschenen en Fonda was de belichaming van de moderne vrouw van de late jaren zestig en begin jaren zeventig. Samen hebben ze een natuurlijke chemie, iets dat de film van begin tot eind maakt en leuk houdt. Daarnaast zitten er genoeg echt grappige momenten in de film (met name dankzij Redford) en valt het je hierdoor eigenlijk niet eens op hoe gedateerd de film is geworden in de manier waarop het de moderne man/vrouw verhouding probeert neer te zetten. Iedereen die houdt van geslaagde romantische films met een flinke dosis humor (of die Robert Redford graag in een film ziet) is Barefoot in the Park zeker aan te raden.

Voor de liefhebbers een paar quotes:

I'm home, castle!

Paul, I think I'm gonna be a lousy wife. But don't be angry with me. I love you very much - and I'm very sexy!

Make him feel important. If you do that, you'll have a happy and wonderful marriage - like two out of every ten couples.

3 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

johnwayne

Avatar

Ik heb deze film ooit gezien, maar veel is er me niet van bijgebleven. Ik kan me alleen de irritante bijrol van Charles Boyer herinneren die wel een heel erg stereotype buitenlander neerzet (op bijna discriminerende manier). Neil Simon heeft naar mijn mening daarna veel beter werk geschreven (o.a. 'The Odd Couple', het hilarische 'Murder by Death' en 'The Sunshine Boys' dat momenteel in het theater te zien is met André van Duin).

Xenolicker

Avatar

Ik ben gek op oude jaren 50 films!! Deze is van the sixties; ook niet slecht! Zelfs films uit de jaren 70 kunnen mij bekoren. Pas vanaf 1980 begon het echt fout te gaan...

YOLO

Avatar

Xenolicker "Pas vanaf 1980 begon het echt fout te gaan..."
Dus vanaf The Empire Strikes Back :P En laten we maar Raiders of the Lost Ark, Out of Africa, Raging Bull, E.T. maar vergeten Tja en dan de vreselijke jaren 90 met Goodfellas, Pulp Fiction, Terminator 2, Beauty & the Beast, Schindler's List.
Het idee al dat films niks met het jaartal te maken heeft, maar dat een film op zichzelf staat. Ik geloof er niks van dat films van alle tijden zijn. Persoonlijk kijk ik geen films die gemaakt voor 1887. Ook zo'n vreselijke periode. Films die je keek met een phenakistiscoop zijn zo boring :O

NieuwsFilm

meest populair