Filmboek

Fraai boek - Fantasia of Color in Early Cinema

Een prachtig diepgaand en kleurrijk boek van het EYE.

door Jim Pedd op 11.05.2015 om 11:48 in Filmboek


Fantasia of Color in Early Cinema

Auteurs:Tom Gunning e.a.Pagina's:292Release:2015Taal:Engels
Uitgeverij: Amsterdam University Press Druk:1Uitvoering:Hardcover
ISBN:978-90-8964-657-6


Kleurgebruik in vroege cinema was helemaal niet zo ongewoon als we denken. Al in de vroegste cinema werd er geëxperimenteerd met kleurgebruik in films, in het begin werden frames vaak met de hand ingekleurd. In Fantasia of Color in Early Cinema wordt een prachtige, diepgaande blik gegeven op dit kleurgebruik.

Het door het EYE en AUP uitgegeven boek biedt twee zaken. Allereerst is er verdieping, aan de hand van een viertal essays van Tom Gunning, Joshua Yumibe, Giovanna Fossati en Jonathon Rosen. Op de tweede plaats wordt er door middel van honderden afbeeldingen uit vroege films de kans geboden om studies te verrichten naar de visuele stijl en composities.
Fantasia of Color in Early Cinema gaat na een korte inleiding van regisseur Martin Scorsese van start met een essay van Tom Gunning. In een lang stuk gaat hij in op de ontwikkeling van kleurgebruik in film. Hij vertelt over de ontwikkeling van de eerste technieken van het inkleuren van films en de manier waarop filmmakers daar gebruik van maakten. Het is een interessant stuk, dat eigenlijk aangevuld wordt door een stuk van Joshua Yumibe.

Hij vertelt juist over de technieken die gebruikt werden. Daarbij kijkt Yumibe niet alleen naar de manier waarop beeldjes met de hand ingekleurd werden, maar ook naar meer automatische processen achter dit inkleuren. Dan is er nog een stuk van Giovanna Fossati, die schrijft over de manier waarop vroege kleurenfilms bewaard kunnen worden in filmarchieven. Het is een stuk over restauratie en de manieren waarop dit gedaan kan worden.

Tot slot is er nog een stuk van Jonathon Rosen, die schrijft over het selectieproces van afbeeldingen die in het boek te zien zijn. Dat zijn er echt een heleboel; van pagina 67 tot en met 268 staan er hoge kwaliteit kleurenafbeeldingen. Dat biedt een interessante visuele geschiedenis van kleurgebruik in vroege film.
Voor de geïnteresseerde in kleurgebruik in vroege film en de ontwikkeling hiervan, is Fantasia of Color in Early Cinema een absolute aanrader. Ook filmstudenten en filmliefhebbers kunnen hun hart ophalen bij het boek, dat verkrijgbaar is bij webwinkels als Bol.com, Libris en Atheneaum en uiteraard kan je het ook kopen bij de betere boekhandel. Met dank aan uitgeverij Amsterdam University Press voor het recensie-exemplaar.

Lees hier meer boekrecensies van FilmTotaal.

0 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

nieuwslaatste nieuws

meest populair