Blu-ray review: 'The Salvation'

Hoog contrast en harde muziek passen bij deze interessante Deense western.



Regie: Kristian Levring | Cast: Mads Mikkselsen (Jon), Eva Green (Madelaine), Jeffrey Dean Morgan (Delarue), Eric Cantona (Cosrican), Mikael Persbrandt (Peter) | FT-recensie: 3 sterren | Release: 18 december 2014 | Speelduur: 91 minuten

Al in februari 2013 werd de Deense western The Salvation aangekondigd. Regisseur Kristian Levring raakte naar eigen zeggen geïnspireerd door Vikingsagen over de veroveringen van andere landen en maakten daarom deze film. Daarbij kreeg hij een mooi budget mee: 10,5 miljoen euro.

The Salvation speelt zich af in 1871. Lolonisten uit heel Europa trekken naar Amerika op zoek naar een beter leven. Wanneer Jon, een Deense pionier, de moordenaar van zijn gezin doodt, zetten de beruchte kolonel Delarue en zijn bende een prijs op zijn hoofd. Verstoten door de gemeenschap moet Jon de outlaws alleen zien te trotseren, waardoor hij genoodzaakt is zijn leven van vredige kolonist op te geven voor dat van een onverschrokken strijder.

Waardering

The Salvation is redelijk positief ontvangen. Op RottenTomatoes heeft de film een score van 70 procent, op basis van 64 recensies. Daarvan waren er 45 positief en 19 negatief. "Het is bijna onmogelijk om iets nieuws of fris toe te voegen aan de traditionele western, maar vooral dankzij het spel van Mads Mikkelsen, slaagt The Salvation daar bijna in."

Eenzelfde mening is onze recensent Yara Plasman toegedaan. De productie krijgt in de FT-recensie 3 sterren: "The Salvation is prima kijkvoer en overrompelt door zijn prachtige beeldvoering, perfect aansluitende muziek en kenmerkende westernstempel, maar diep raken doet hij nooit."

Verder heeft de film op de IMDb een 6,8. Dat cijfer is gebaseerd op 13.217 stemmen. Veruit de meeste mensen (35,7%) gaven de film een 7. Daarna werd veelal een 6 gegeven (22,1%) en een 8 (18,2%). Op onze eigen filmpagina stemden 5 mensen en op basis van hun stemmen heeft de productie een 7.

Box Office

De film werd met een mooi budget van 10,5 miljoen euro gemaakt, maar zorgde niet voor geweld aan de box office. In de Verenigde Staten ging de film in 2 bioscopen in première, waar de film tijdens zijn eerste weekend maar 4.651 dollar ophaalde. In de weken daarna ging de film in nog zo'n 28 bioscopen draaien en werd in totaal 42.070 dollar verdiend.

Ook in de rest van de wereld is de film weinig succesvol te noemen. De totale wereldwijde verdiende komt uit op 1,2 miljoen dollar. Daarvan is de grootste hap, 643.901 dollar, afkomstig uit Denemarken. Wat de film in Nederland verdiende is verder gek genoeg niet bekend.



Blu-ray: The Salvation | Discs 1 | Retail release: april 2015 | Beeld: 1080p HD 16 : 9 (2.39) | Geluid:: Engels, Frans DTS-HD Masters 5.1 | Ondertitels: Frans, Nederlands | EAN: 8-718836-862274 | Met dank aan: September Film

De Blu-ray uitgave van The Salvation is een reguliere keepcase, met voorop de poster van de film. Die toont ons hoofdrolspeler Mads Mikkelsen. Verder zie je voorop de namen van andere hoofdrolspelers, en een positieve recensie. Achterop staat de synopsis van de film en het gebruikelijke technische verhaal over de audio en beelden.

Beeld & geluid

Met die beelden zit het in elk geval helemaal goed bij deze uitgave. Er is veel contrast, waardoor het gevoel van de woestijn waar de film zich in afspeelt helemaal over komt. Het zand heeft een vreemde gelige kleur, die de warmte van de zon overbrengt. Door het hoge contrast zijn kleuren verder ook vrij extreem en dat past wel bij de sfeer die het geheel oproept. Donkere scènes zijn helaas iets minder goed te volgen, maar hebben een interessant effect meegekregen. Omdat vrijwel alle kleur daar uit gehaald is en het vooral met natuurlijk licht opgenomen lijkt te zijn, lijkt het op een inkttekening. Donkere scènes (en daar zitten er wel een aantal van in) zijn daardoor ook interessant om te zien, al kan je details daarin niet zo goed zien.

Met het geluid is weinig bijzonders aan de hand bij The Salvation. Omgevingsgeluiden komen overtuigend hard uit de boxen, bijvoorbeeld de hoeven van galopperende paarden. Verder heeft regisseur Kristian Levring ervoor gekozen om de muziek veel harder dan de rest uit de boxen te laten komen. Dat past wel bij de sfeer die de beelden oproepen en daarmee is de film ook wat de audio betreft een genot om naar te kijken.

Conclusie:

Of The Salvation echt een goede western, die de conventies van het genre weet te overstijgen, daar kan je over discussiëren, maar de blu-ray uitgave brengt het geheel in elk geval mooi naar het kleine scherm. De audio en vooral de beelden komen goed tot hun recht, maar het ontbreken van extra's is een klein minpunt.



Bekijk op deze pagina méér Blu-Ray Reviews van FilmTotaal

NieuwsFilm

meest populair