Classic in de bios: 'Lust for Life'

Kirk Douglas speelt de rol van schilder Vincent van Gogh in deze Vincente Minnelli productie.

In verschillende filmhuizen (zoals de Filmhallen in Amsterdam en Filmhuis Den Haag) zal de film Lust for Life te zien zijn deze maand. Deze film van Vincente Minnelli uit 1956 gaat over Vincent van Gogh en schetst een beeld van deze onbegrepen, artistieke genie. Zijn obsessie met schilderen, in combinatie met een psychische aandoening, leidt tot een ongelukkig leven vol mislukkingen en ondankbare relaties.

In de film zie je hoe Van Gogh op allerlei manieren probeert zijn bestaan te vullen. Hij heeft pech in de liefde want de dochter van zijn huisbaas weigert met hem te trouwen en later woont hij samen met een prostituee die hem weer verlaat. De gevoeligheid en spiritualiteit van Vincent vinden uiteindelijk een expressieve uitweg in het schilderen.

Van Gogh verhuist naar Frankrijk en herontdekt de kleur. Maar de intensiviteit waarmee Van Gogh werkt, ondermijnt zijn gezondheid. Hij gedraagt zich steeds vreemder en lijkt krankzinnig te worden. Hij krijgt ruzie met vrijwel iedereen krijgt steeds vaker toevallen en hallucinaties.

Lust for Life kreeg vier Oscarnominaties voor Beste acteur (Kirk Douglas), Beste mannelijke bijrol (Anthony Quinn), Beste scenario, en Beste decors. Alleen de nominatie van Anthony Quinn werd uiteindelijk verzilverd. Deze mooie film met een glansrol van Kirk Douglas is meer dan de moeite waard om de bioscoop te bekijken.



NieuwsFilm

meest populair