Arthouse DVD tip: 'A Swedish Love Story'

Speelfilmdebuut van de Zweedse regisseur Roy Andersson over een onmogelijke liefde.

De Zweedse filmmaker Roy Andersson staat bekend om zijn unieke stijl, waarmee hij de absurditeit van het dagelijks leven weergeeft. Dit kwam in extreme vorm tot uitwerking in Songs from the Second Floor (2000), You the Living (2007) en A Pigeon Sat on a Branch Reflecting on Existence (2014) , maar ook in zijn speelfilmdebuut A Swedish Love Story (originele titel En kärlekshistoria ) was dit al te zien.

Centraal staat hierin de liefde tussen Annika en haar vriendje Pär. Ze komen beide uit heel verschillende milieus, maar toch slaat de vonk over. De vader van Annika is vertegenwoordiger van een koelkastbedrijf en behoort hierdoor tot de middenklasse en de ouders van Pär zijn automonteur en hierdoor arbeidersklasse. Wanneer de ouders elkaar tegenkomen op een feest, gaat het helemaal mis.

Net als in zijn latere werk weet Anderson af en toe het verhaal stil te zetten om te observeren wat er gaande is. Ook weet hij het gevoel van de jongerencultuur weer te geven met bijvoorbeeld het alsmaar rijden op een brommer en roken om het roken. Een groot verschil met zijn latere werk is echter de hoop. Die is hier nog aanwezig in het verhaal. Het plot kent weinig ontwikkeling en het is vooral het gadeslaan van de personages, maar dat stoort niet door de goed neergezette sfeer en goed gecaste rollen met name de jonge hoofdrolspelers. Een echte aanrader voor degenen die houden van Andersons werk en de voorganger op zijn beroemde drieluik willen ontdekken.

De DVD van A Swedish Love Story werd recent toegevoegd aan de Lumière Cinema Selection.



NieuwsFilm

meest populair