Arthouse

Flashback Friday: 'To Catch a Thief'

Hitchcock met Cary Grant en Grace Kelly is zaterdag 8 augustus om 15:45 te zien op één.

door Michelle Iwema op 07.08.2015 om 13:36 in Arthouse
De carriere van Hitchcock kan je opdelen in verschillende periodes, op dezelfde manier als een Picasso dat ook had. Je hebt zijn Britse periode, zijn vroege Amerikaanse films, de latere Selznick producties, de Sidney Bernstein en Transatlantic Pictures periode waarna volgde wat gezien wordt als zijn piek in de jaren vijftig. Tot deze laatste periode die plaats vond voor de release van Psycho, werkte hij ook een paar keer samen met Grace Kelly. To Catch a Thief is een van de mooie films met Kelly als Hitchcock blondine en is morgen op tv te zien. Meer dan genoeg reden om de film deze week uit te lichten.

Het verhaal speelt zich af aan de Franse Rivièra. De beruchte voormalige juwelendief John Robie heeft het stelen achter zich gelaten. Maar een reeks opzienbarende juwelendiefstallen maken een einde aan zijn rustige nieuwe leven. De onbekende dief imiteert namelijk Robie. Hierdoor denkt de politie al snel dat het Robie is, die achter de nieuwe inbraken zit. Het lijkt erop dat mevrouw Stevens het volgende slachtoffer gaat zijn. Robie probeert de inbreker voor te zijn om deze te kunnen ontmaskeren en papt met de dochter van mevrouw Stevens aan.

Grace Kelly werd een paar jaar na de opnames prinses van Monaco en veel van de opnames werden in haar toekomstige woonplaats opgenomen. Paramount verspreidde later het gerucht dat ze haar toekomstige echtgenoot prins Rainier III van Monaco tijdens de opnames zou hebben ontmoet. Ze ontmoette Rainier echter het jaar daarop, toen ze aanwezig was op het filmfestival van Cannes. Een scene die later nogal een morbide bijsmaak heeft gekregen, is er eentje waarbij ze over de bergweggetjes van Monaco scheurt met haar auto. In 1980 zou Kelly op dezelfde autoweg uit de bocht vliegen en overlijden.

Vanwege de prachtige cinematografie is dit qua beeld misschien wel Hitchcocks mooiste film. Qua verhaal leunt het meer naar het komische dan naar de echte spanning, waardoor het op dat punt ietsje minder is dan bijvoorbeeld Rear Window, die hij in dezelfde periode met Kelly maakte. Het verhaal is een beetje voorspelbaar, waardoor het meer weg heeft van een vroege Bond dan een echte thriller. Maar de mooie acteurs (Grant en Kelly op hun top) de prachtige beelden en heerlijke sfeer van Zuid Frankrijk dat zo glamoureus wordt neergezet, maken het toch een heerlijke film die het bekijken keer op keer waard is.

Voor de liefhebbers nog een paar quotes:

[i]"Ever had a better offer in your whole life? One with everything?"

"The man I want doesn't have a price."

"For what it's worth, I never stole from anybody who would go hungry."

"Like an alcoholic outside of a bar on Election Day?"

"The cat has a new kitten."

1 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Olrik

Avatar

Erg goede film, maar niet bepaald de beste film van Hitchcock. Zeker goed, maar hij heeft betere pareltjes onder zijn naam staan.

NieuwsFilm

meest populair