Opnames 'Fissa' in Amsterdam-Zuid mogen doorgaan

Het is de Nederlandse interpretatie van 'Project X'.

Opnames voor de, op Project X geïnspireerde, Nederlandse film ‘Fissa’ mogen van de rechter doorgaan, ondanks protesten van de buurt. De film speelt zich af op en rond het Amsterdamse Vossius Gymnasium.

De gemeente verleende eerder al toestemming voor opnames van de film, waarbij een 'Project X-feest' wordt nagebootst. Project X-feesten, ook wel Facebookfeesten genoemd, kregen in Nederland bekendheid toen in 2012 duizenden jongeren naar het Groningse dorp Haren trokken en daar een ravage aanrichtten.

Hoewel het dus gaat om een nepfeest, willen de bewoners rondom het Vossius de opnames van de film tegenhouden. Ze vrezen de geluidsoverlast, overlast door vuurwerk, het in brand steken van een container of politiewagen en ook bestaat er angst voor de aanwezigheid van grote hoeveelheden figuranten met scooters.

De rechter oordeelde echter dat de vrees van de buurt vooral gebaseerd is op aannames. Van een 'mensenmassa' kan volgens de rechtbank niet gesproken worden en de orde en veiligheid is in de vergunning van de opnames voldoende gewaarborgd.



NieuwsFilm

meest populair